Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

ANCOM supune consultării publice noi reglementări privind obligațiile de informare a utilizatorilor finali și alte măsuri pentru protecția acestora

29.12.2022

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a publicat astăzi spre consultare proiectul de decizie privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali și alte măsuri pentru protecția acestora.

Revizuirea reglementărilor secundare privind informarea utilizatorilor finali de către furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului este necesară pentru corelarea cu dispozițiile legale primare care au fost modificate ca urmare a adoptării Legii nr. 198/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice, prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice.

Proiectul de decizie are ca obiect stabilirea unor obligații, în sarcina furnizorilor de servicii de acces la internet, de comunicații de voce, SMS și MMS și de servicii de transmisie utilizate pentru transmisia serviciilor media audiovizuale, privind informațiile care trebuie puse la dispoziția utilizatorilor finali pentru ca aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză, informațiile minime care trebuie incluse în facturile detaliate emise utilizatorilor, formatul și modalitățile de transmitere a notificării privind intenția furnizorilor de a modifica unilateral contractul, precum și stabilirea regulilor de acordare a unor despăgubiri abonaților afectați de nerespectarea obligațiilor legale privitoare la transferul de la un furnizor de servicii de acces la internet la puncte fixe la altul.

Procesul de consultare publică

Proiectul de decizie privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali și alte măsuri pentru protecția acestora poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 16.01.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.