Comunicate de presă

ANCOM sancționeaza neaplicarea plafonului maxim la internet mobil īn roaming

5.10.2016

Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) a sancționat compania Vodafone Romania S.A. cu amenda contravenționala īn valoare de 100.000 lei pentru ca nu a aplicat plafonul financiar sau de volum maxim care sa limiteze consumul de date īn roaming la costul implicit de 50 euro/luna (fara TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispoziție de propriul furnizor. Stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 531/2012, plafonul maxim trebuie aplicat de furnizorii care ofera servicii de date īn roaming tuturor utilizatorilor acestor servicii, inclusiv celor care au optat pentru pachete/extraopțiuni care conțin resurse de date īn roaming. Plafonul maxim a fost stabilit pentru a-i proteja pe utilizatori de șocul facturilor mari pe care le poate genera consumul de date īn roaming. 
Utilizatori afectați
Acțiunea de control derulata de ANCOM īn urma unei sesizari primite īn cursul acestui an a aratat ca Vodafone nu a aplicat și nu a pus la dispoziție cel puțin un plafon financiar sau de volum maxim pentru serviciile de comunicații de date īn roaming īn cazul urmatoarelor categorii de abonați:
·         beneficiari ai ofertei „Roaming pe zi” (īn țarile īn care se aplica oferta „Roaming pe zi”), opțiune introdusa de Vodafone īn oferta sa comerciala īncepānd cu data de 1 iulie 2012;
·         al caror plan tarifar include beneficii de roaming, astfel de beneficii fiind introduse de Vodafone īn oferta sa comerciala īncepānd cu data de 3 februarie 2014 și fiind disponibile īn prezent īn anumite variante ale planurilor tarifare de tip RED/SUPER RED etc.
Neaplicarea plafonului de date īn roaming īncalca dispozițiile din Regulamentul UE nr. 531/2012 și constituie contraventie conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011. Īn consecința, ANCOM a sancționat operatorul Vodafone cu amenda īn valoare de 100.000 lei și a dispus o serie de masuri de remediere a situației.
Despagubiri pentru utilizatori
Operatorul trebuie sa restituie celor doua categorii de abonați mai sus menționați, la cerere, īn condițiile legii, orice suma achitata de aceștia peste nivelul de 50 de Euro/luna (fara TVA) pentru consumul de date īn roaming efectuat īncepānd cu data de 1 iulie 2012 și pāna īn prezent. Au dreptul la restituirea sumelor platite īn plus inclusiv cei care la data cererii nu mai dețin calitatea de abonați ai Vodafone. 
Procedura pe care utilizatorii o pot urma pentru a obține restituirea acestor sume trebuie afișata de operator pe paginea proprie de internet, la secțiunea Roaming, iar cele doua categorii de abonați afectați trebuie informați individual despre posibilitatea de a primi aceste sume īn condițiile legii.
Totodata, pāna cel mai tārziu la data de 1 decembrie 2016, Vodafone are obligația sa puna la dispoziția acestor categorii de abonați un serviciu de informare cu privire la consumul cumulat exprimat īn volum sau īn moneda īn care le este emisa factura, care sa garanteze astfel aplicarea plafonului de date. Tot pāna la aceasta data, operatorul are obligația de a nu le percepe celor doua categorii de abonați nicio suma ce depașește cuantumul de 50 de Euro/luna ( fara TVA) pentru serviciile de comunicații de date īn roaming.
Plafonarea consumului de date īn roaming
PotrivitRegulamentului (UE) nr. 531/2012, utilizatorii care calatoresc īn strainatate au dreptul sa beneficieze de un „plafon” financiar implicit la utilizarea serviciului de date īn roaming (inclusiv internet mobil), dincolo de care accesul la acest serviciu este blocat automat, cu exceptia cazurilor in care clientul īsi exprima explicit consimtamāntul pentru continuarea utilizarii serviciilor si depasirea plafonului.Pentru a evita șocul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date īn strainatate, īn cazul īn care utilizatorii nu opteaza explicit pentru un alt plafon din oferta comerciala a operatorilor sau nu renunța īn mod expres la plafonul implicit, operatorii au obligația sa aplice automat plafonul financiar implicit, a carui valoare este de 50 euro/luna (fara TVA), sau un plafon exprimat īn volum de date care corespunde unei sume de maximum 50 de euro/luna (fara TVA).

Īn plus, operatorii au obligația sa avertizeze utilizatorii, prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci cānd valoarea consumului īnregistrat atinge 80% din plafonul financiar sau de volum maxim, precum și atunci cānd valoarea stabilita prin plafon este consumata. Mesajul care semnaleaza consumarea cantitații de trafic incluse īn plafon trebuie sa conțina și informații cu privire la procedura ce trebuie urmata pentru a beneficia īn continuare de servicii de date īn roaming, precum și costurile suplimentare per unitate de consum. Daca utilizatorul nu urmeaza aceasta procedura, serviciul de roaming de date trebuie sistat de operator.