Comunicate de presă

ANCOM: incidentele de securitate provocate de īntreruperea furnizarii energiei electrice sunt īn creștere īn ultimii doi ani, īn Romānia

 08.03.2021 

 

Majoritatea rețelelor de comunicații din Romānia sunt moderne, performante și au un nivel de reziliența ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar „calitatea” de consumator de energie electrica se dovedește a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importanta. Īn ceea ce privește afectarea unor servicii de comunicații din cauza īntreruperii furnizarii energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar īn ultimul an, s-au īnregistrat peste 100 000 de evenimente de acest tip. Este necesara o colaborare intersectoriala mai strānsa, īn special īntre companiile de energie și comunicații, pentru ca sunt domenii interdependente. Rețelele de comunicații au nevoie de energie electrica și de rezolvarea cāt mai rapida a incidentelor, iar sistemele de comanda și control pentru producerea, transportul și distribuția de energie au nevoie de rețele de comunicații, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.

Avānd īn vedere creșterea nevoii de securitate a rețelelor de comunicații electronice și īn acord cu recomandarile organismelor europene privind securitatea rețelelor, ANCOM a analizat recent particularitațile incidentelor cauzate de īntreruperile furnizarii energiei electrice, mai ales ca īn ultimii ani numarul acestora a crescut īn totalul incidentelor raportate catre Autoritate. Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta reziliența comunicațiilor electronice mobile și identificarea unor masuri specifice care pot fi luate, īn acord cu alte entitați implicate.

Lipsa comunicațiilor mobile īntr-o anumita zona īmpreuna cu īntreruperea temporara a furnizarii energiei electrice este de natura sa afecteze buna funcționare a unei game largi de activitați īn domenii precum comerț, industrie, educație, sanatate, ordine publica și chiar securitate naționala.

Rezultatele studiului

Conform rapoartelor privind incidentele de securitate realizate de Autoritate, īn 2019 numarul incidentelor electrice cu impact semnificativ cauzate de īntreruperile de curent a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360), ajungānd sa reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate. Pe de alta parte, numarul mediu de conexiuni afectate ca urmare a incidentelor electrice este īn scadere, aceeași tendința fiind īnregistrata și īn cazul duratei medii a unui astfel de incident, īn timp ce durata totala a incidentelor datorate problemelor de alimentare cu energie electrica se menține relativ constanta (1.960 ore).

Aproape 90% dintre incidentele cauzate de lipsa de alimentare cu energie electrica au afectat furnizarea serviciilor la puncte mobile (88,5% īn anul 2017, peste 94% īn 2018, respectiv peste 97% īn 2019). Din perspectiva geografica, județele care au īnregistrat cele mai multe probleme sunt Buzau, Gorj, Teleorman, Constanța, Timiș, Olt și Dolj.

La nivel extins, fara limitare la incidentele electrice cu impact semnificativ, se constata existența unui numar mult mai mare de incidente, potrivit datelor rezultate din raspunsurile operatorilor mobili la un chestionar transmis de ANCOM. Astfel, aceștia au īnregistrat un numar total de peste 100.000 de evenimente de acest tip īn decursul ultimelor 12 luni calendaristice, cu consecințe semnificative īn funcționarea echipamentelor de comunicații și a sistemelor-suport ale acestora.

Pe de alta parte, īn pofida eforturilor continue de dezvoltare a rețelelor de distribuție, indicii tehnici relevanți de continuitate īn furnizarea energiei electrice din Romānia se situeaza īnca sub valorile īnregistrate la nivel european, potrivit datelor publicate de ANRE pentru anul 2019.

Masurile luate de furnizori

Masurile prevazute de operatorii mobili pentru prevenirea și tratarea efectelor incidentelor electrice acopera o gama larga de soluții, de la generatoare fixe și mobile pāna la sisteme UPS sau baterii de acumulatori. O tendința de evoluție se constata și īn ceea ce privește utilizarea, deocamdata sporadica, a energiilor alternative. Revizuirea necesarului energetic īn toate situațiile īn care acesta poate fi afectat de modificarile de topologie sau de configurație din rețele este de asemenea īn atenția operatorilor, precum si optimizarea logisticii de intervenție īn caz de īntrerupere a energiei electrice si utilizarea procedurilor specifice de lucru pentru scurtarea timpilor de repunere īn serviciu a echipamentelor.

Evaluarea posibilitaților de acțiune

Ca urmare a concluziilor studiului și analizānd practicile la nivelul Uniunii Europene, Autoritatea poate lua īn considerare modificarea procedurii de raportare a incidentelor de securitate, fie prin modificarea nivelurilor unor praguri de calcul (de ex. durata de indisponibilitate, numar de utilizatori afectați/volum de trafic pierdut), fie prin adaugarea de noi criterii sau factori de analiza (de ex. frecvența incidentelor electrice pe o anumita locație, clasa de importanța a locației). O alta posibila masura pentru īmbunatațirea indicilor de reziliența a rețelelor și serviciilor de comunicații electronice ar putea fi realizarea unor audituri īn ceea ce privește continuitatea īn alimentarea cu energie electrica a elementelor de rețea.

Este necesara totodata creșterea nivelului de reziliența a rețelelor de furnizare a energiei electrice și identificarea metodelor optime de colaborare īntre domeniile energie si comunicații.

Studiul integral este publicat pe pagina de internet a ANCOM și poate fi accesat aici.