Comunicate de presă

ANCOM a verificat acoperirea Romāniei cu servicii de voce

 27.08.2018

 
 
Īn perioada ianuarie – iulie 2018, ANCOM a derulat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce, īn cadrul careia s-au efectuat masuratori īn 12.786 de localitati locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. “Campania de masuratori a ANCOM s-a derulat pentru a verifica īn ce masura operatorii de telefonie mobila respecta obligatia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația Romāniei, obligație asumata prin licente. Rezultatele campaniei de masuratori privind acoperirea cu servicii de voce sunt urmatoarele: Orange Romānia -97.56% din populație, Telekom Romānia Mobile Communications - 96.8% din populație și Vodafone Romania - 97.80% din populație. Pentru ca niciunul dintre operatorii de telefonie mobila nu a atins valoarea stabilita prin licențe si ținānd cont de gradul de īndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange Romānia și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom Romānia Mobile Communications cu amenda īn cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Campania de masuratori
Īn cadrul campaniei au fost masurate un numar de 12.786 localitați, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de 20.121.587 de locuitori aflați pe īntreaga suprafața a țarii, conform recensamāntului populației si al locuințelor (Institutul Național de Statistica 2011).  
Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației masurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperita a fost calculata ca raportul dintre numarul de clustere īn care valorile parametrilor masurați sunt mai mari decāt valorile minime impuse īn licențe și numarul total de clustere masurate, īnmulțit cu populația localitații respective. Suma populației masurate este calculata prin īnsumarea populației din localitațile īn care s-au efectuat masuratori.
 
Obligatiile de acoperire cu servicii de voce
Obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația Romāniei, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pāna la data de 5 aprilie 2017, este prevazuta īn licentele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care detineau deja retele 2G sau 3G īn benzile de 900 MHz si 1800 MHz la momentul desfasurarii licitatiei. Aceste licențe au fost acordate īn cadrul licitatiei de spectru din anul 2012.  
Pentru operatorii care detineau retele 3G doar īn banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeasi obligatie, dar cu termen de realizare pāna la data de 5 aprilie 2019.