Comunicate de presă

ANCOM a verificat acoperirea României cu servicii de voce

 27.08.2018

 
 
În perioada ianuarie – iulie 2018, ANCOM a derulat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce, în cadrul careia s-au efectuat masuratori în 12.786 de localitati locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. “Campania de masuratori a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce masura operatorii de telefonie mobila respecta obligatia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumata prin licente. Rezultatele campaniei de masuratori privind acoperirea cu servicii de voce sunt urmatoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications - 96.8% din populație și Vodafone Romania - 97.80% din populație. Pentru ca niciunul dintre operatorii de telefonie mobila nu a atins valoarea stabilita prin licențe si ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom România Mobile Communications cu amenda în cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Campania de masuratori
În cadrul campaniei au fost masurate un numar de 12.786 localitați, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de 20.121.587 de locuitori aflați pe întreaga suprafața a țarii, conform recensamântului populației si al locuințelor (Institutul Național de Statistica 2011).  
Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației masurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperita a fost calculata ca raportul dintre numarul de clustere în care valorile parametrilor masurați sunt mai mari decât valorile minime impuse în licențe și numarul total de clustere masurate, înmulțit cu populația localitații respective. Suma populației masurate este calculata prin însumarea populației din localitațile în care s-au efectuat masuratori.
 
Obligatiile de acoperire cu servicii de voce
Obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pâna la data de 5 aprilie 2017, este prevazuta în licentele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care detineau deja retele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz si 1800 MHz la momentul desfasurarii licitatiei. Aceste licențe au fost acordate în cadrul licitatiei de spectru din anul 2012.  
Pentru operatorii care detineau retele 3G doar în banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeasi obligatie, dar cu termen de realizare pâna la data de 5 aprilie 2019.