Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS privind serviciile de roaming în SEE

02.07.2018
 
ANCOM a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus fața de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeana, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Conform reglementarilor europene, operatorii mobili care nu sunt în masura sa susțina comercial „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus fața de tarifele naționale.
Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în aceasta zona și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consuma servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioada de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizata în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).
 
Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS

 

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decât cele reglementate anul trecut, având urmatoarele valori (fara TVA):

a) 0,0208 Euro/minut, pentru apelurile efectuate (fața de 0,031 Euro/minut în 2017);
b) 0,0091 Euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mica stabilita la nivel european de la data aplicarii (fața de 0,0108 Euro/minut în 2017);
c) 2,97 Euro/GB (0,00297 Euro/MB) (fața de 6,37 Euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie - 30 iunie 2018).
Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, dupa epuizarea minutelor naționale incluse.   
Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa.
Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul MB, numai suprataxa.  
RCS&RDS poate în continuare sa stabileasca o politica de utilizare rezonabila a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementarile mecanismului „Roam like at home” - detalii aici (punctul 7).     
 
Condiții de suprataxare „Roam like at home”
 
Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în masura sa susțina comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piața naționala, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus fața de tarifele naționale.
Din partea operatorilor prezenți pe piața din România, ANCOM a primit pâna acum doua astfel de cereri din partea RDS&RCS, în 2017 și în luna mai a acestui an.
Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa își recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming în SEE, fara a fi afectate condițiile în care operatorul furnizeaza servicii mobile pe piața din România.
Autorizarea ANCOM este valabila 12 luni și poate fi consultata aici
ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul sa nu depașeasca nivelul suprataxelor autorizate și sa nu recupereze mai mult decât costurile furnizarii serviciilor de roaming în SEE.