Comunicate de presă

Amenzi pentru nerespectarea regulamentului european Roam like at home

22.03.2018

„Īn urma unor sesizări venite din partea utilizatorilor, ANCOM a investigat modul īn care operatorii aplică regulamentul european Roam like at home īn Romānia. Controalele au evidențiat nereguli, așadar am solicitat furnizorilor de servicii de comunicații electronice să remedieze īn anumite termene problemele identificate și am aplicat amenzi īn valoare de 180.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Investigația privind modificarea condițiilor de utilizare a serviciului de roaming

Avānd īn vedere faptul că multe dintre sesizările primite au venit din partea utilizatorilor de cartele preplătite, ANCOM a derulat o investigație privind modul īn care aceștia au fost informați despre modificarea condițiilor īn care Vodafone furnizează serviciul de roaming īn Spațiul Economic European (SEE), după intrarea īn vigoare a regulamentului european Roam like at home. Rezultatul investigației a arătat că Vodafone a modificat condițiile īn care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, lansānd pe piață oferte noi, cu sau fără acces la acest serviciu, īnsă fără a-i informa īn mod corect și complet pe aceștia cu privire la faptul că utilizarea/activarea serviciului de roaming este condiționată, după data de 15 iunie 2017, de achiziționarea unor anumite opțiuni sau de dezactivarea opțiunii naționale.

Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii că a modificat, īn fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraopțiuni) de care beneficiau anterior intrării īn vigoare a regulamentului, ci și clauzele contractuale (respectiv Termenii și condițiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condițiile īn care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul că acest serviciu va putea fi utilizat doar īn condițiile achiziționării unei opțiuni care oferă acces la serviciul de roaming și nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opțiune care oferă beneficii exclusiv naționale.

Neregulile constatate au fost sancționate cu amendă īn valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate īnainte de termenul acordat de 90 de zile.  

Investigația privind aplicarea politicii de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming

Ca urmare a numărului mare de sesizări din partea utilizatorilor cu privire la condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, ANCOM a verificat modalitatea prin care furnizorii i-au informat pe abonați cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabilă sau, īn cazul RCS&RDS, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.

Investigațiile au relevat că doi operatori, Orange și Vodafone, au aplicat utilizatorilor o politică de utilizare rezonabilă, fără ca aceasta să fi fost introdusă īn contractele īncheiate cu utilizatorii pe bază de abonament, respectiv, īn Termenii și condițiile generale de utilizare īn cazul posesorilor de cartele preplătite.

Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange și Vodafone cāte o amendă īn valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă īn contractele īncheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente. Vodafone a mai fost sancționat cu o amendă īn valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă īn Termenii și condițiile generale de utilizare a cartelelor preplătite.

Controlul furnizorilor de servicii de telefonie

De la īnceputul anului 2017 și pānă īn prezent, ANCOM a efectuat 114 acțiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificări și aplicate 29 de avertismente și 19 amenzi īn cuantum total de 480.000 lei. Īn afara neregulilor constatate īn aplicarea Roam like at home, alte abateri frecvente au privit şi portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate īn acest sens amenzi īn valoare de 285.000 de lei.

Despre Roam like at home

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului īn UE/SEE, adică folosirea īn alte scopuri decāt pentru călătorii ocazionale īn afara Romāniei, de exemplu utilizarea permanentă īn UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Condițiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming īn UE/SEE trebuie descrise, īn mod detaliat, īn contractele dintre furnizori și clienți.

Reglementările europene nu obligă furnizorii să ofere serviciul de roaming și nici nu interzic planurile tarifare care au doar resurse naționale (planuri tarifare fără acces la roaming). De asemenea, operatorii au posibilitatea să modifice unilateral condițiile contractuale privind modalitatea īn care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, cu condiția notificării acestora asupra modificărilor pe care urmează să le opereze, īn conformitate cu dispozițiile legislației īn vigoare. 

Mai multe informații cu privire la Roam like at home sunt publicate īn secțiunea dedicată acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, www.ancom.org.ro.