Comunicate de presă

97,7 Mbps – viteza medie de download la internet fix în trimestrul III, conform Netograf.ro

 8.11.2016

Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro, arată că în trimestrul III al anului 2016 utilizatorii au experimentat viteze medii reale de 27,98 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 97,7 Mbps pentru download date internet fix. Viteza medie de download experimentată în mod real de utilizatorii de internet fix din România în cel de-al treilea trimestru al anului este în creștere cu 30% față de viteza medie înregistrată la nivel național în primele două trimestre din 2016, un indiciu că România se va menține în topul țărilor cu cele mai mari viteze de acces la internet”,a declarat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare ANCOM.
ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicația pentru măsurători, separate în funcție de operator.
Evoluția vitezelor medii de download și upload
Testele efectuate pe www.netograf.ro arată căîn trimestrul III al anului 2016 utilizatorii români au experimentat viteze medii reale de download date internet fix în creștere la nivel național, comparativ cu primele două trimestre ale anului. În timp ce viteza medie de download date internet fix a crescut cu 30%, de la 75,07 Mbps la 97,7 Mbps, viteza medie de download date internet mobil s-a menținut constantă, cu 27,98 Mbps față de 27,72 Mbps în primele două trimestre ale anului.
Totodată, se constată o creștere și în ceea ce privește viteza medie reală de upload date internet, de aproximativ 14%, de la 64,77 Mbps la 73,78 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 3%, de la 10,78 Mbps la 11,1 Mbps pentru serviciile mobile.
Statistici viteze medii - internet fix pe Netograf.ro
Internet fix*
Viteza medie reală download
Viteza medie reală upload
Digital Cable Systems
 42,58 Mbps
50,99 Mbps
Nextgen Communications
 90 Mbps
114,82 Mbps
RCS & RDS
111,64 Mbps
92,55  Mbps
Telekom România Communications
54 Mbps
41,17 Mbps
UPC Romania
114,2 Mbps
15,9 Mbps
 
 
 
 
 
 
 
 
*(furnizorii cu cel mai mare număr de utilizatori, prezentați în tabel în ordine alfabetică)
Statistici viteze medii - internet mobil pe Netograf.ro
Internet mobil
Viteza medie reală download
Viteza medie reală upload
Orange România
37,8 Mbps
12,96 Mbps
RCS&RDS
11,29 Mbps
2,33 Mbps
Telekom România Mobile Communications
19,79 Mbps
9,86 Mbps
Vodafone România
29,64 Mbps
14,62 Mbps
 
 
 
 
 
 
 
Cum sunt generate statisticile Netograf.ro
Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori în trimestrul III al anului 2016, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.
Cum se utilizează Netograf.ro
Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”, imediat după efectuarea testului.
Despre Netograf.ro

Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și gratuit.