Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

77% dintre romāni folosesc internetul fix de acasă pentru mesaje instant și rețele de socializare

14.09.2015

 

90% dintre utilizatorii de internet fix din Romānia folosesc internetul de acasă pentru a căuta informații, a citi știri și pentru a fi la curent cu diverse evenimente, īn timp ce 77% dintre aceștia īl folosesc pentru a accesa rețele de socializare, conform unui studiu de piață realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM). Datele arată că scopurile pentru care este utilizat internetul fix īn gospodărie pot fi clasificate īn patru categorii: informare, comunicare, activităţi recreative și tranzacţii electronice.

Īn afară de nevoia de informare, utilizatorii din Romānia accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenți comunicānd cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceștia prin schimbul de e-mailuri. Activitățile recreative reprezintă a treia categorie īntre interesele utilizatorilor de internet fix de acasă, după cum arată 61% dintre respondenți care urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, dar și 52% dintre cei chestionați care declară că accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online. Īn schimb, studiul arată că mai puțini romāni folosesc de acasă internetul fix pentru a face cumpărături online (39%), precum şi pentru a face tranzacții bancare sau pentru a plăti facturi prin Internet Banking (22%).
Īn ceea ce privește frecvența de utilizare, un romān folosește internetul fix de acasă, īn medie, 24 de zile pe lună. 74% dintre respondenți īl accesează zilnic sau aproape zilnic (90% īn cazul tinerilor īntre 16-24 ani), īn timp ce 16% declară că īl folosesc de 2-3 ori pe săptămānă, iar 4% o dată pe săptămānă.
Studiul mai arată că internetul fix este accesat de acasă de obicei de pe un computer personal: 72% dintre romāni se conectează de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, īn timp ce 43% accesează acest serviciu de pe smartphone şi 32% de pe tabletă. Un alt dispozitiv prin intermediul căruia utilizatorii casnici au īnceput să acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate īn 9% dintre gospodării.
Atunci cānd īși aleg o conexiune la internet, principalul criteriu de care utilizatorii țin cont este cel financiar, pentru 66% dintre romāni fiind important prețul abonamentului. 62% dintre ei sunt interesați de stabilitatea conexiunii, īn timp ce 48% de vitezele maxime de transfer oferite de furnizor.
Īn context, amintim că, pentru a identifica furnizorii de internet fix care răspund cel mai bine nevoilor proprii de comunicare, toți acești utilizatori au la dispoziție două instrumente create de Autoritate - Veritel.ro, aplicația prin care pot compara toate tarifele de internet fix disponibile pe piață īn acest moment, precum și Netograf.ro, site-ul unde pot măsura și compara vitezele de transfer ale tuturor furnizorilor de internet fix din Romānia.
Studiul de piață despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix īn rāndul populaţiei Romāniei a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research și a fost folosit de Autoritate īn analizele de piață derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurență pe piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe. Cercetarea a fost realizată īn perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eșantion de 1.469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vārsta de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de īncredere de 95%.
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din Romānia, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, īncurajarea investiţiilor eficiente īn infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intraţi pe www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.