Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM consultă piaţa de comunicaţii cu privire la posibilitatea introducerii operatorilor mobili virtuali pe piaţa din România

7.06.2011
 
ANCOM a lansat astăzi o nouă consultare publică prin publicarea unui chestionar al cărui scop este acela de a afla care este opinia actorilor de pe piaţa de comunicaţii din România cu privire la furnizarea de reţele virtuale de comunicaţii mobile şi a condiţiilor prezenţei operatorilor mobili virtuali (MVNO) pe piaţa naţională de comunicaţii mobile.
 
În termeni generali, un operator mobil virtual (MVNO) poatefi definit ca persoana care nu dispune de licenţă de utilizare a frecvenţelor radio, dar care furnizează servicii de comunicaţii electronice, sub propria marcă comercială, prin utilizarea reţelei unui operator de reţea mobilă.
 
Conform celui de-al 15-lea Raport al Comisiei Europene, dintre ţările membre ale Uniunii Europene în numai două state (România şi Republica Cehă) nu sunt prezenţi operatori de reţele mobile virtuale (MVNO) pe piaţa naţională de comunicaţii mobile. De asemenea, de-a lungul timpului, au existat furnizori de servicii de comunicaţii electronice care au ridicat problema accesului la reţelele mobile în răspunsurile la chestionarele ANCOM, în întâlniri, precum şi prin diferite cereri şi petiţii adresate ANCOM.
 
Pentru a identifica impactul pe care l-ar putea avea operatorii mobili virtuali asupra competiției, ANCOM a elaborat un prim set de întrebări care se adresează tuturor persoanelor interesate.Răspunsurile primite la acestchestionar vor contribui la clarificarea rolului operatorilor mobili virtuali şi, respectiv identificarea implicaţiilor prezenţei acestui tip de furnizor pe piaţa comunicaţiilor mobile, una dintre componentele urmărite de autoritatea de reglementare fiind evoluţia concurenţială a întregului segment de comunicaţii mobile.
 
Modelul operatorilor mobili virtuali a câştigat popularitate în decursul ultimilor cinci ani. În lume sunt la ora actuală aproximativ 400 de operatori mobili virtuali planificaţi sau operaţionali. Printre ţările cu cei mai mulţi operatori mobili virtuali operaţionali se numără Olanda (85), Franţa (38), Danemarca (15), Germania (71), Marea Britanie (41), Finlanda (10), Norvegia (15), Polonia (10), Letonia (4), Hong Kong, Australia şi SUA.
 
ANCOM aşteaptă răspunsurile celor interesaţi până la data de 8 august 2011, pe adresa sediului central al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti sau depuse direct la registratura ANCOM, precum şi la oficiile teritoriale din localitatea reşedinţă de judeţ cea mai apropiată. Totodată, răspunsurile pot fi transmise prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
 
Chestionarul poate fi descărcat de pe pagina de internet a ANCOM: www.ancom.org.ro, secţiunea Consultări curente.