Comunicate de presă

 

4G accelerează

11.10.2016

 

“Mă bucură felul īn care evoluează piața serviciilor mobile: utilizatorii vorbesc tot mai mult la mobil, īn special īn afara rețelei și īn roaming īn Europa, iar avantajul apelurilor ”īn rețea” aproape că a dispărut. De asemenea, creșterea utilizării internetului mobil, īn special prin 4G accelerează: numărul de conexiuni 4G a ajuns să reprezinte un sfert din totalul internetului mobil īn bandă largă la jumătatea anului 2016. Traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat față de aceeași perioadă din 2015. Mă aștept īn continuare la creșteri susținute īn cazul utilizării internetului mobil, cred că traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depăși 1 GB/lună pānă la finalul anului”, a afirmat președintele ANCOM, Cătălin MARINESCU.


Internet mobil

95% a fost rata de penetrare a internetului mobil īn Romānia la jumătatea anului 2016, conform celor mai recente date statistice ale ANCOM privind piața de comunicații electronice din Romānia. La aceeași dată, internetul mobil de bandă largă īnregistra 14,8 milioane conexiuni, adică o penetrare de 75% la 100 locuitori (īn creștere cu 10 p.p. față de iunie 2015). Popularitatea abonamentelor de internet mobil de bandă largă este īn creștere: acestea au ajuns să reprezinte 65% din totalul conexiunilor, īn creștere anuală cu peste 28%, īn timp ce conexiunile pe bază de cartele preplătite au scăzut cu 3%, pānă la 5,2 milioane. Traficul mediu lunar per conexiune aproape s-a dublat față de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Cererea de servicii 4G īși continuă avāntul, atāt din punct de vedere al numărului de utilizatori, cāt și al traficului. Numărul de conexiuni 4G a ajuns la 3,7 milioane (față de 1,4 milioane īn urmă cu 12 luni), ajungānd astfel la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil īn bandă largă. Abonamentele persoanelor fizice (īn creștere cu 1,3 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut) au fost principala sursă de creștere a numărului de conexiuni de internet mobil 4G, īn timp ce abonamentele 4G ale persoanelor juridice au crescut cu aproximativ 400.000. Merită menționat și faptul că aproape 94% din conexiunile 4G existente la jumătatea anului 2016 se utilizau prin intermediul telefoanelor mobile inteligente.

Telefonie mobilă

Numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă din Romānia stagnează la 30 iunie 2016 la același nivel ca la sfārșitul primului semestru din anul 2015 – 22,6 milioane de utilizatori. Este īnsă de remarcat faptul că numărul de utilizatori pe bază de abonament a continuat să crească pānă la 11,1 milioane, cu 9% anual, īn timp ce numărul cartelelor preplătite active a scăzut, ajungānd la 11,5 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumătatea anului 2016.

Chiar dacă numărul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de aceștia a crescut cu 4% īn primul semestru din 2016 faţă de primul semestru din 2015, pānă la aproape 36 de miliarde minute. Continuă creșterea īnregistrată īn ultimii ani a traficului către alte rețele de telefonie mobilă (+47%, pānă la 9,9 miliarde minute) și cea a traficului către rețele fixe cu un plus de 5%, pānă la 1,2 miliarde minute, īn timp ce traficul īn rețelele mobile proprii scade cu 9%, īn aceeași perioadă de referință. Astfel, ponderea traficului īn rețele mobile proprii scade īntr-un an cu 9 p.p pānă la 63%, īn timp ce ponderea traficului către alte rețele de telefonie mobilă crește cu 8 p.p pānă la 28%.

Īn medie, un utilizator romān vorbește 4 ore și 21 de minute īntr-o lună, cu 8 minute mai mult decāt media īnregistrată īn primul semestru al anului 2015. Cel mai mult utilizează serviciile de voce abonații persoane fizice care dețin un abonament, aceștia īnregistrānd un trafic mediu lunar de 5 ore și 49 de minute, urmați de persoanele juridice care dețin un abonament – 4 ore și 12 minute, īn timp ce utilizatorii de cartele preplătite consumă īn medie lunar 3 ore și 26 de minute. Durata medie a unui apel de pe un terminal mobil īn primele șase luni ale anului 2016 a crescut la 2 minute și 40 de secunde.

Pentru prima dată īn Romānia, scade numărul de mesaje SMS ca urmare a utilizării īn creștere a internetului mobil, prin care se pot accesa inclusiv diverse aplicații de mesagerie. Astfel, īn primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai puține față aceeași perioadă a anului 2015, aproape 80% dintre acestea fiind trimise īn propria rețea. Astfel, īn prima jumătate a anului, un utilizator a transmis īn medie 69 de mesaje SMS pe lună.

Roaming

Īn ceea ce privește serviciile de telefonie mobilă īn roaming, traficul de voce continuă să īnregistreze și pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2016 o creștere semnificativă, de 37,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, atingānd aproape 685 de milioane de minute (din care 222 milioane au fost apeluri efectuate și 463 milioane apeluri primite), īn timp ce traficul de mesaje SMS trimise īn roaming a īnregistrat o creştere de aproximativ 9%, pānă la 66 de milioane de mesaje, față de aceeași perioadă a anului trecut. Consumul serviciilor de date īn roaming continuă creșterile īnregistrate īn ultima perioadă, atingānd valoarea de 387 mii GB īn prima jumătate a acestui an.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din Romānia pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfășurat activități comerciale īn perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 și va fi disponibil īn curānd.