Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Creşte numărul abonaţilor la cablu digital

14.12.2011

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi Raportul semestrial de date statistice privind serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare furnizate utilizatorilor finali pentru prima jumătate a anului 2011. Raportul arată o uşoară scădere a numărului total de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale cauzată de scăderea numărului de abonaţi prin reţele satelit (DTH), care nu a fost compensată în totalitate de creşterea numărului de abonaţi prin reţele de cablu.
Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,7 milioane la jumătatea anului, în scădere cu 0,6% faţă de finalul anului 2010, cauzată în principal de diminuarea cu 8% a numărului de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele satelit (DTH), care a ajuns la nivelul de 2,2 milioane de abonaţi. Numărul abonaţilor la servicii de retransmisie prin reţele de cablu şi a celor prin tehnologie IPTV a crescut în prima jumătate a anului cu 4%, respectiv 28% până la 3,5 milioane, respectiv 0,04 milioane de abonaţi.
Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie programe audiovizuale la nivel de gospodării (calculată ca raport între numărul total de abonaţi şi numărul de gospodării din România) a ajuns astfel la nivelul de 78%.
În prima parte a anului, reţelele de cablu au înregistrat creşteri atât din punctul de vedere al numărului total de abonaţi, care a crescut cu 4%, cât şi din perspectiva numărului de abonaţi la servicii de retransmisie prin cablu în format digital, care a crescut cu 85%. Creşterea numărului de abonaţi prin cablu în mediul urban (+4,2%) a fost superioară celei înregistrate în mediul rural (+3,4%). Astfel, în mediul rural au fost raportaţi 0,78 milioane de abonaţi, rata de penetrare a acestor servicii crescând până la 23,1%. În mediul urban au fost raportaţi 2,68 milioane de abonaţi (aproximativ 78% din numărul total de abonaţi prin cablu), rata de penetrare crescând la 68%. Din numărul total de abonaţi prin reţele de cablu, 21% sunt abonaţi ai serviciilor de retransmisie a programelor prin reţele de cablu în format digital, numărul acestora înregistrând o creştere de 85% pe parcursul primului semestru al anului 2011.
Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011 şi poate fi consultat aici.