Comunicate de presă

Vineri īncep rundele de alocare a spectrului pentru cāştigătorii licitaţiei

17.09.2012

 
Astăzi s-a īncheiat şi ultima rundă suplimentară a licitaţiei de spectru pentru alocarea frecvenţelor īn benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, fiind astfel determinaţi ofertanţii cāştigători, blocurile generice cāştigate de fiecare, precum şi preţurile de bază pe care trebuie să le plătească aceştia. Comisia anunţă că vineri, 21 septembrie 2012 şi luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, cāte una pentru fiecare categorie de frecvenţe.
Īn rundele de alocare se va stabili poziţia fiecărui bloc cāştigat īn bandă. Rundele primare şi cele suplimentare au permis determinarea numărului de blocuri generice pe care ofertanţii cāştigători le-au cāştigat īn fiecare categorie, precum şi preţurile de bază ale blocurilor de frecvenţe respective, dar nu şi frecvenţele specifice care vor fi alocate ofertanţilor cāştigători. Rundele de alocare urmăresc definirea modului īn care frecvenţele concrete vor fi repartizate īntre cāştigători, iar obţinerea poziţiilor preferate īn fiecare bandă de frecvenţe se va realiza īn urma oferirii unor sume suplimentare de către participanţii la licitaţie.
Fiecare ofertant care a cāştigat blocuri de frecvenţe īn rundele primare şi suplimentare īşi va exprima preferinţele, pe baza unei liste de opţiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant cāştigător are posibilitatea de a depune o ofertă īn care să indice suma pe care este dispus s-o achite pentru alocarea preferată de frecvenţe īn fiecare bandă, īn plus faţă de preţul de bază total determinat īn urma rundelor primare şi/sau suplimentare. Cāştigătorii care nu au preferinţe īn ceea ce priveşte alocarea de frecvenţe nu trebuie să depună o ofertă. Toţi ofertanţii care au cāştigat două sau mai multe blocuri din aceeaşi categorie vor primi frecvenţe adiacente īn banda respectivă de frecvenţe.
Combinaţia de oferte de alocare valabile depuse care are cea mai mare valoare totală dintre toate combinaţiile posibile va fi declarată cāştigătoare. Īn cazul īn care mai multe combinaţii de oferte de alocare valabile au valoarea cea mai mare egală, Comisia va selecta una dintre combinaţii prin tragere la sorţi.
Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romānia, RCS & RDS şi Vodafone Romania.
 
Informaţii suplimentare
ANCOM a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor īn benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară cānd īn Romānia licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
Īn cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile pānă īn aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile pānă īn aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de cāte 5 MHz, dintre care 6 sunt īn banda de 800 MHz, 7 īn banda de 900 MHz, 15 īn banda de 1800 MHz şi 14 īn banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de cāte 15 MHz īn banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu īncepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz īn banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz īn banda de 1800 MHz, resurse care sunt īn marea lor majoritate folosite īn prezent de Orange şi Vodafone.
Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărāre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc īn banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche īn banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro īn banda de 900 MHz şi 0,8 milioane īn banda de 1800 MHz.