Comunicate de presă

Veritel.ro - utilizatorul mediu din Romānia consumă lunar 155 MB trafic de internet pe mobil

18.05.2015
 
 
 
Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”
- co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională -

 

„Investiții pentru viitorul dumneavoastră”

 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) a actualizat pe Veritel.ro – aplicația de comparare a ofertelor telecom – valorile de consum care configurează profilul utilizatorului ocazional, mediu și intensiv de servicii de telefonie mobilă și internet pe mobil din Romānia, pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate. Astfel, īn semestrul al doilea al anului 2014, se remarcă o creștere de 40% a consumului mediu lunar de date mobile, comparativ cu prima parte a aceluiași an (Infografice Veritel.ro disponibile aici).

Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă și internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 155 MB trafic de internet mobil, trimite 72 de SMS-uri naționale (dintre care 64 īn rețea proprie și 8 īn afara rețelei) și vorbește īn medie 202 minute īn rețea (din care 201 către mobil și 1 către fix) și 47 de minute īn afara rețelei (din care 40 către mobil și 7 către fix).
Este de remarcat creșterea consumului mediu lunar de date mobile cu 40% comparativ cu prima parte a anului 2014, precum și creșterea de aproape 30% a numărului de minute vorbite īn afara rețelei mobile, fenomen determinat  de ofertele mai atrăgătoare pe piața cu amănuntul, ca urmare a intervenției ANCOM pe piața de gros prin reglementarea valorii maxime a tarifelor de terminare a apelurilor īn rețelele mobile de la 1 aprilie 2014.
Un utilizator ocazional de telefonie mobilă și internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 52 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naționale (din care 21 īn rețea proprie și 3 īn afara rețelei) și vorbește īn medie 67 de minute īn rețea (toate către mobil) și 15 minute īn afara rețelei (din care 13 către mobil și 2 către fix).
Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 465 MB trafic de internet, trimite 216 SMS-uri naționale (din care 192 īn rețea proprie și 24 īn afara rețelei) și vorbește īn medie 606 minute īn rețea (din care 603 către mobil și 3 către fix) și 141 de minute īn afara rețelei (din care 120 către mobil și 21 către fix).
Totodată, pe www.veritel.ro au fost actualizate și valorile de consum pentru utilizatorul ocazional, mediu și intensiv de telefonie fixă. Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie fixă vorbește lunar 45 de minute īn rețea și 32 de minute īn afara rețelei.
Aceste profiluri pre-stabilite, bazate pe datele statistice referitoare la consumul de servicii de comunicații electronice din Romānia īn a doua jumătate a anului 2014, au fost introduse īn Veritel.ro pentru a ușura configurarea ofertei căutate. Pentru a afla cu exactitate care este cea mai potrivită ofertă telecom pentru nevoile proprii de comunicare, utilizatorii Veritel.ro īși pot configura ei īnșiși consumul mediu lunar, plecānd sau nu de la aceste profiluri predefinite.
Folosind aplicația Veritel.ro utilizatorii pot afla īn trei pași simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie și internet fix și mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum și primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare īn ordinea crescătoare a prețului. Īn momentul afișării rezultatelor ei primesc și alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalități īn caz de reziliere sau informații privind eventuale promoții.
Veritel.ro este un instrument independent și necomercial dezvoltat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații īn beneficiul utilizatorilor de servicii telecom din Romānia. Accesul la această aplicație este gratuit și nu este condiționat īn niciun fel, utilizatorii avānd acces instant la toate ofertele publice ale tuturor operatorilor de comunicații din Romānia. Toți furnizorii de servicii de telefonie și acces la internet au obligația de a introduce ofertele īn Veritel.ro īn maxim 4 zile de la lansarea ofertelor.
Aici puteți accesa Infograficele Veritel.ro referitoare la profilurile de consum ale utilizatorilor de telefonie și internet din Romānia.
 
Proiectul „Aplicație online pentru compararea ofertelor de comunicații destinate utilizatorilor finali” a fost implementat de ANCOM īn cadrul Operațiunii 1 „Susținerea implementării de soluții de e-guvernare” a Domeniului Major de Intervenție 2 „Dezvoltarea și creșterea eficienței serviciilor publice electronice”, din Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoarele privat și public" aferente Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.