Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Veniturile pieţei de comunicaţii electronice au scăzut uşor īn anul 2011

13.06.2012

 

Conform datelor raportate de operatorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din Romānia, veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au īnsumat 14,8 miliarde de lei īn anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), īn scădere cu 3% faţă de anul 2010. Raportul privind serviciile cu valoare adăugată, pachetele de servicii de comunicaţii electronice şi veniturile generate de reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice pentru ultimele şase luni ale anului 2011 a fost publicat astăzi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) pe pagina de internet (www.ancom.org.ro).
Scăderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mică decāt cea īnregistrată īn anul anterior, cānd a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de +5,5% īn cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului. Astfel, īn cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), īn timp ce veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au rămas relativ constante, scăzānd cu 0,5% (atingānd valoarea de 1,1 miliarde lei). Cele mai importante creşteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adăugată (+36%, pānă la 86 milioane lei), de cele generate defurnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingānd 201 milioane lei).
Cele mai importante ponderi īn structura veniturilor totale realizate pe piaţa comunicaţiilor electronice le au veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă (37%), cele obţinute din furnizarea rețelelor publice mobile terestre (14%) şi cele obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).
“Creşterea veniturilor operatorilor īn cea de-a doua jumătate a anului 2011 indică faptul că piaţa comunicaţiilor electronice a īnceput să se stabilizeze după perioada dificilă traversată de īntreaga economie īn ultimii 3 ani. Furnizorii prezenţi pe piaţă s-au adaptat la realitatea economică şi au reuşit să-şi reconfigureze ofertele astfel īncāt să resimtă cāt mai puţin efectele crizei” , a precizat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.
 
Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice pe baza activităţilor comerciale desfăşurate īn perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011 şi poate fi consultat aici.