Comunicate de presă

Tarifele pentru convorbirile din Romānia catre statele din interiorul SEE vor fi plafonate

15.04.2019
 
 
Īncepānd cu 15 mai 2019, tarifele pentru apeluri fixe si mobile catre orice tara din interiorul Spațiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor depași 0,19 euro (fara TVA) pe minut și 0,06 euro pentru un SMS.
 
Apelurile internaționale īn SEE
Apelurile internaționale īn SEE sunt apelurile facute atunci cānd consumatorul, aflat īn țara unde deține abonamentul, suna pe cineva din alta țara din SEE, īn comparație cu apelurile īn roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci cānd calatorește īn strainatate. BEREC a realizat un videoclip īn care explica diferența īntre apelurile internaționale īn SEE și „Roam like at home”.
Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri și 0,06 euro pentru SMS se aplica doar apelurilor și SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate īn funcție de consumul efectiv, nu și celor care sunt incluse īn abonamente/(extra)opțiuni deja achizitionate. Totuși, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie sa respecte plafonul reglementat.
 
Unde se aplica aceste tarife
Aria de aplicare a acestor plafoane este identica ariei de aplicare a regulamentul european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaționale se aplica īn statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile și pe anumite teritorii europene „īndepartate”, respectiv īn Guyana Franceza, īn insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, īn insulele Lland. Aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 īn ceea ce privește apelurile sau SMS-urile catre numere din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar depinde de evoluția negocierilor privind Brexit-ul. Īn conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului, plafoanele pentru comunicațiile īn interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, īncepānd cu 15 mai 2019.
 
Motivele care au dus la plafonarea tarifelor
Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1971, prețurile ridicate pentru comunicațiile īn interiorul UE reprezinta un obstacol īn calea funcționarii pieței interne, deoarece acestea descurajeaza cautarea și achiziționarea de bunuri și servicii de la un furnizor situat īntr-un alt stat membru. Prin urmare, a fost necesar sa se stabileasca limite specifice și proporționale la prețul pe care furnizorii de servicii de comunicații interpersonale accesibile publicului bazate pe numere īl pot percepe consumatorilor pentru comunicații īn interiorul UE pentru a elimina astfel de prețuri ridicate.