Printeaza Pagina

Selectarea transportatorilor

Selectarea transportatorului (Carrier Selection) permite utilizatorilor finali de servicii de telefonie fixă ca, formând un indicativ înaintea numărului (internaţional sau interurban) pe care doresc să îl apeleze de pe un telefon conectat la o reţea de telefonie fixă, să aleagă ca apelul respectiv sa fie preluat şi finalizat în străinătate sau în alt judeţ de către un „transportator”, în locul furnizorului la care sunt abonaţi, furnizor ale cărui servicii le folosesc, de exemplu, pentru a primi şi realiza apeluri locale. Utilizatorii pot face această opţiune atunci când consideră că oferta transportatorului este mai avantajoasă din punct de vedere financiar sau calitativ decât oferta furnizorului la care sunt abonaţi.
Acest indicativ pentru selectarea transportatorului reprezintă o secvenţă de numere de forma 10xy sau 16xy.
Indicativ de tip 10xy - Selectarea transportatorului cu ton intermediar:
Selectarea transportatorului era realizată, iniţial, doar cu existenţa unui ton intermediar (prin formarea indicativelor de tipul 10xy, denumite şi indicative de selectare a transportatorului cu ton intermediar), care intervine după formarea codului transportatorului.
Indicativ de tip 16xy - Selectarea transportatorului fără ton intermediar:
ANCOM a luat măsurile necesare pentru a oferi utilizatorilor finali posibilitatea de a selecta transportatorul, formând  "dintr-o dată" secvenţa de cifre compusă din indicativul de selectare a transportatorului şi numărul apelat. Oferirea acestei alternative prin intermediul indicativului 16xy este totuşi, deocamdată, limitată de nivelul tehnologic al centralelor telefonice folosite.