Printeaza Pagina

Roaming în Marea Britanie în condiții comerciale de la 1 ianuarie 2021

22.12.2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementarile europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție dupa retragerea acestei țari din Uniunea Europeana. Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiții comerciale. ANCOM recomanda utilizatorilor români care vor calatori în Marea Britanie sa verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.
Roaming în Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021
„Încetarea mecanismul „Roam like at home” în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamna ca operatorii telecom din România nu mai au obligația legala sa ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spațiului Economic European - bineînțeles, nu exista o interdicție pentru furnizorii din România sa pastreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ține strict de strategia comerciala a fiecarui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiaza de masuri de protecție și în cazul calatoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenționarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fara TVA, pentru volumul de date consumat în roaming.”a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.
Roaming în Spațiul Economic European (SEE)
Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii români care calatoresc ocazional în țarile din Spațiul Economic European (SEE – Uniunea Europeana, Norvegia, Islanda și Liechtenstein) beneficiaza de mecanismul „Roam like at home”, în baza caruia sunt tarifați pentru serviciul de roaming ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în masura în care acesta nu depașește limitele unei utilizari rezonabile.
Furnizorii pot stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru calatorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

În Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date , utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat în roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca li se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila. Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile și pentru utilizatorii RCS&RDS, aceasta societate fiind autorizata de ANCOM, în conformitate cu regulamentele europene, sa aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE.