Printeaza Pagina

Netograf.ro: Viteza medie de transfer date prin internetul fix în 2020, în creștere cu 25% la nivel național

 17.08.2021

 

 Calitatea serviciilor de acces la internet s-a menținut pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate îmbunatațiri în cazul serviciilor de acces la internet la punct fix, chiar și în condițiile creșterii traficului de date înregistrat în contextul intensificarii utilizarii acestor servicii în anul pandemic 2020. Statisticile elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate pe platforma Netograf  arata ca în anul 2020 românii au experimentat o viteza medie de download la nivel național de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creștere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrata pentru internetul mobil s-a menținut constanta, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei și al volumului sporit de comunicații fixe și mobile, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Media naționala – download  și upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arata ca în anul 2020 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% fața de anul 2019, pâna la 185,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload s-a menținut constanta la 111,4 Mbps.

 

 Datele înregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se coreleaza cu tendința generala rezultata din raportarile de date statistice ale furnizorilor de comunicații electronice corespunzatoare vitezelor de transfer și traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportarilor furnizorilor.

Astfel, cifrele evidențiate de masuratorile Netograf reflecta creșterea numarului conexiunilor de foarte mare viteza (cel puțin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% fața de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza ajungând la 80% la sfârșitul anului 2020. Implementarea soluțiilor necesare pentru susținerea vitezelor mai mari se reflecta și în creșterea semnificativa, peste evoluțiile din anii anteriori, a traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/luna, de peste 50% fața de anul anterior.

Statistici la nivelul județelor

În anul 2020 se poate constata, în general, o tendința de creștere a valorilor vitezelor medii de download și upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de județ, comparativ cu anul 2019.

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variaza de la un județ la altul, între 95,2 Mbps (Covasna) și 235,5 Mbps (Ialomița). În ceea ce privește conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variaza între 12,9 Mbps (Giurgiu) și 48,9 Mbps (Vrancea).

„În contextul creșterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în rețelele fixe pe durata anului 2020, determinata de implementarea muncii la distanța, mutarea cursurilor școlare și universitare în mediul online și de creșterea semnificativa a componentei de entertainment online, creșterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezinta un indicator important al rezilienței rețelelor și al performanței serviciului de acces la internet din România. Pe parcursul anului trecut, toți furnizorii au luat masuri pentru monitorizarea mai eficienta a capacitații disponibile a rețelei și ajustarea rapida în funcție de necesitați, pentru modernizarea echipamentelor de rețea și pentru simplificarea și eficientizarea procesului de achiziție, a adaugat vicepreședintele Lovin.

                                      

 

Media naționala – download  și upload internet mobil

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indica o viteza medie de download  la nivel național pentru internetul mobil de 24,2 Mbps, pastrându-se constanta comparativ cu anul 2019, respectiv o viteza medie de upload de 10,2 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2020, în scadere cu 19%.

 

 

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2020 a fost realizat pe baza unui numar de 322.777 de teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicații Netograf: web, aplicații pentru terminale fixe și aplicații pentru terminale mobile.

Raportul ofera, pe lânga informațiile privind vitezele de download și upload și informații cu privire la întârzierile și variațiile întârzierilor de transfer a pachetelor de date atât pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cât și pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe județe privind numarul de teste, vitezele de download și upload medii și întârzierile medii, precum și informații legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecvența reclamațiilor utilizatorilor și termenul de soluționare a acestora.

Despre Netograf

Netograf este o platforma electronica conceputa de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl platesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel daca serviciul de internet utilizat se ridica la calitatea prevazuta în oferta și în contractul încheiat. Totodata, aceștia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obținute pe baza testelor realizate de alți utilizatori ai Netograf. Platforma Netograf cuprinde aplicația web, aplicația desktop pentru terminale fixe ce poate fi descarcata de pe www.netograf.ro și aplicațiile mobile pentru sistemele de operare Android și iOS disponibile în magazinele dedicate (Google Play pentru Android și App Store pentru iOS).