Printeaza Pagina

S.C. Roc Tel S.R.L. - S.C. Romtelecom S.A.

Reclamant
S.C. Roc Tel S.R.L.

Pârât
S.C. Romtelecom S.A.

Data înaintarii sesizarii
3 septembrie 2003

Descriere
Reclamanta S.C. Roc Tel S.R.L. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta S.C. Romtelecom S.A., reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor locale în reteaua publica de telefonie fixa prin intermediul fluxurilor ISDN PRA, având în vedere diferentele de tarife practicate pentru anumite categorii de abonati.

Reclamanta a sustinut în fata ANRC ca pârâta se face vinovata de încalcarea dispozitiilor art.5 si 6 din Legea concurentei nr.21/1996, fiind discriminata atât fata de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice care au acces la reteaua publica a S.C. Romtelecom S.A. prin interconectare, cât si fata de utilizatorii finali care au acces la aceasta prin intermediul fluxurilor ISDN PRA. Astfel, furnizorilor care au acces prin interconectare le sunt oferite anumite tarife, anume cele reglementate prin Decizia presedintelui ANRC nr.147/2002 privind principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru interconectarea cu reteaua publica de telefonie fixa, iar S.C. Roc Tel S.R.L îi sunt oferite alte tarife, mult mai mari, anume cele prezentate în studiul comparativ realizat de aceasta. De asemenea, utilizatorii finali care solicita fluxuri ISDN PRA beneficiaza de tarife mai mici, în conditiile în care si S.C. Roc Tel S.R.L. utilizeaza doar aceleasi resurse tehnice ca si acestia. Reclamanta considera ca tarifele practicate de pârâta ar trebui sa acopere doar costurile legaturii dintre cele doua retele. Reclamanta este nemultumita de faptul ca începând cu data de 1 octombrie 2003 tarifele vor fi majorate si a solicitat impunerea de catre ANRC în sarcina pârâtei a obligatiei de a reduce aceste tarife.

Reclamanta solicita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor locale în reteaua pârâtei având în vedere diferenta dintre tarifele practicate pentru ceilalti abonati ai acesteia si tarifele oferite S.C. Roc Tel S.R.L., în conditiile utilizarii în aceleasi conditii a retelei S.C. Romtelecom S.A. S.C. Romtelecom S.A. s-a aparat sustinând ca nu trateaza în mod discriminatoriu pe S.C. Roc Tel S.R.L. Astfel, toti furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice care solicita fluxuri ISDN PRA în vederea terminarii de trafic în reteaua publica fixa beneficiaza de aceleasi conditii comerciale, încheind acelasi contract-tip pentru furnizarea serviciilor de Internet prin care asigura telefonie vocala destinata publicului. Tarifele oferite furnizorilor care termina trafic în reteaua publica fixa sunt diferite fata de cele oferite utilizatorilor finali, deoarece si serviciile oferite celor doua categorii sunt diferite. Astfel, furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice li se ofera accesul la utilizatorii S.C. Romtelecom S.A. în vederea terminarii de trafic originat de altii decât furnizorul însusi, în scopul obtinerii de profit. De asemenea, aceste tarife difera si de tarifele pentru serviciul de interconectare deoarece cele doua servicii de acces, prin intermediul fluxurilor ISDN sau prin interconectare, se realizeaza în mod deosebit din punct de vedere tehnic si presupun costuri diferite.

Solutia ANRC
Decizia presedintelui ANRC nr.1335/2003 privind solutionarea litigiului dintre S.C. Roc Tel S.R.L. si S.C. Romtelecom S.A.