Printeaza Pagina

Reglementări privind dispozitivele cu rază mică de acţiune (SRD)

 

Reglementări privind dispozitivele cu rază mică de acţiune (SRD)

Punerea īn aplicare a reglementărilor privind spectrul de frecvenţe pentru SRD-uri

Recomandarea CEPT ERC/REC 70-03 oferă informaţii valoroase cu privire la:

·         statutul de punere īn aplicare īn ţările membre UE/EEA-EFTA (Appendix 1),

·         statutul de punere īn aplicare īn ţările membre CEPT care nu fac parte din UE/EEA-EFTA (Appendix 1),

·         restricţiile naţionale īn ţările membre CEPT (Appendix 3).

Statutul de punere īn aplicare īn conformitate cu Appendix 1 īnseamnă aplicarea dispoziţiei pentru echipamentele radio īn conformitate cu Directiva 2014/53/UE (RED) privind punerea la dispoziție pe piaţă sau efectul echivalent prin deciziile relevante ale Comisiei Europene şi anume Decizia 2013/752/EU care modifică Decizia 2006/771/EC privind armonizarea utilizării spectrului radio pentru SRD-uri, pe care statele membre ale UE/EEA-EFTA sunt obligate să le pună īn aplicare (EEA-EFTA se referă la acele state membre ale EFTA care participă la Acordul EEA).

Ar trebui remarcat faptul că Appendix 1 şi Appendix 3 reprezintă cele mai recente informaţii disponibile, pe care ECO (European Communications Office) le actualizează īn mod constant.

Benzi de frecvenţe aproape armonizate pentru SRD-uri

Appendix 1 al Recomandării CEPT ERC/REC 70-03 menţionată mai sus oferă o imagine de ansamblu rapidă asupra progreselor īnregistrate īn ceea ce priveşte armonizarea la nivel european. Acesta oferă, de asemenea, informaţii implicite privind benzile de frecvenţe utilizate de SRD-uri, care sunt aproape armonizate.

Benzi de frecvenţe aproape armonizate īnseamnă că numai un număr limitat de ţări nu au fost capabile să implementeze o anumită bandă sau au introdus implementarea limitată.

Reglementările Comisiei Europene privind SRD-urile

Comisia Europeană a adoptat Decizia 2013/752/UE din 11 decembrie 2013 de modificare a Deciziei 2006/771/CE de armonizare a spectrului de frecvențe radio īn vederea utilizării de dispozitive cu rază mică de acțiune și de abrogare a Deciziei 2005/928/CE. Decizia 2006/771/CE din 9 noiembrie 2006 privind armonizarea spectrului de frecvenţe radio īn vederea utilizării de către SRD-uri cuprinde o anexă care este actualizată anual pentru a răspunde progreselor tehnologice şi cerinţelor pieţei din domeniul SRD-urilor.