Printeaza Pagina

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral România - Republica Moldova în 2023

08.07.2024

ANCOM și ANRCETI au publicat astăzi Raportul comun privind roamingul bilateral între România și Republica Moldova în 2023. După creșterile spectaculoase din 2022 (primul an de aplicare a Acordului de roaming între cele două state), traficul de internet în roaming a continuat să înregistreze creșteri masive și în 2023, pe fondul reducerii prețului mediu plătit de utilizatori pentru acest serviciu.

Raportul integral privind evoluția serviciilor de roaming între România și Moldova în anul 2023 este disponibil aici și aici.

1% din utilizatorii de comunicații mobile din România și, respectiv, 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023. Profilul mediu de consum a continuat să înregistreze creșteri semnificative, evidențiate în tabelul următor.

Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de 3 ori mai mult față de traficul de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România, care au plătit în medie aproape 1 euro pentru fiecare 45 MB consumați zilnic.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată din trei surse: creșterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming (dată de creșterea cu o treime a numărului de clienți din România în roaming în Republica Moldova), creșterea cu 33% a duratei roamingului, precum și creșterea intensității consumului de servicii în roaming (creșterea cu 32% a consumului de internet mediu zilnic pe cartelă românească în roaming în Republica Moldova, respectiv dublarea consumului în flux invers).

Despre Acord

Guvernele României și al Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 și este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România. Acordul urmărește să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional: voce, SMS și date, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Mai multe informații despre roamingul cu Republica Moldova, aici.