Printeaza Pagina

România - 25 de ani de administrare moderna a spectrului radio

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când în România au aparut primele instituții care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. 
ANCOM, institutia care reglementeaza astazi sectorul comunicatiilor din România, s-a format prin reunirea a doua institutii cu experienta si expertiza în domeniul administrarii si reglementarii acestui sector: Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) si Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii (ANRCTI).
Înainte de 1990, Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor era cel care administra spectrul de frecvente radio, prin intermediul Serviciului „Frecvente” din cadrul Directiei generale de posta si telecomunicatii. În 1990, Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor s-a reorganizat prin separarea responsabilitaților executive de cele operative și de exploatare. Astfel, la aceasta data s-au înființat atât Ministerul Comunicațiilor, cât și ROM-POST-TELECOM, prima „regie autonoma” din România, care a preluat activitatea operaționala în domeniul telecomunicațiilor, radiocomunicațiilor și poștei, în timp ce ministerul a ramas responsabil cu elaborarea și aplicarea politicilor, strategiilor și reglementarilor în domeniu.
În anul 2016 se împlinesc 25 de ani de când în România aceasta resursa deosebit de importanta a statului – spectrul radio – beneficiaza de un management modern, eficient și care a reușit sa asigure o dezvoltare impresionanta a sectorului comunicațiilor electronice. În anul 1991, din reorganizarea ROM-POST-TELECOM au luat naștere patru regii autonome: Romtelecom, Poșta Româna, Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor (IGR) și societatea comerciala pe acțiuni Bancpost. Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor avea atributii în gestionarea spectrului de frecvente radioelectrice si control tehnic în domeniul radiocomunicatiilor, în urma diverselor modificari legislative și administrative acesta fiind astazi unul dintre precursorii ANCOM.
 

România de 150 de ani în Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor este agenția specializata a Națiunilor Unite pentru comunicații și tehnologia informației, cu o istorie îndelungata și bogata, fiind înființata în anul 1865. România este unul dintre cei mai vechi membri ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), devenind parte a acestui prestigios organism înca din 1866, la doar un an de când au fost puse bazele a ceea ce este astazi cea mai veche dintre toate Agențiile ONU, cel mai important centru de expertiza si singurul forum global în domeniul telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei.

În prezent, activitatea UIT este structurata pe trei sectoare: Radiocomunicatii (ITU-R), Standardizarea în Telecomunicatii (ITU-T) si Dezvoltarea Telecomunicatiilor (ITU-D), fiecare dintre aceste sectoare lucrând, în principal, prin intermediul conferintelor si întâlnirilor, în cadrul carora reprezentantii statelor membre negociaza conventii, pe care se bazeaza funcționarea serviciilor și echipamentelor de telecomunicatii la nivel global.

Uniunea se mândrește cu numarul mare de membri, precum și cu diversitatea acestora. Astfel, pe lânga cele 193 de state membre, UIT reunește peste 700 de instituții academice, organizații non-guvernamentale și companii. 

România a avut de-a lungul timpului o contribuție semnificativa la activitațile UIT, coordonând activitatea unor comitete importante precum Comisia de Finanțe, Comitetul privind probleme de resurse umane, Comitetul de credențiale al PP-02 sau, mai recent, sesiunea din 2013 a Consiliului UIT. De asemenea, România a fost gazda unor evenimente importante ale UIT ca, de exemplu, Conferința Regionala Pan-Europeana de pregatire a WSIS sau diverse reuniuni tehnice și seminare

ANCOM a participat la activitațile UIT, înca de la înființare, reprezentanții sai primind în numeroase rânduri girul Statelor Membre pentru a exercita funcții importante în cadrul Conferințelor Plenipotențarilor și Conferințelor Mondiale sau în cadrul grupurilor de studiu din structura UIT, dintre care trebuie menționata președinția sesiunii din anul 2013 a Consiliului UIT, exercitata într-o maniera extrem de apreciata de catre Catalin Marinescu, președintele ANCOM. 


Conferința internationala a ANCOM dedicata dublei aniversari din acest an
Muzeul virtual al echipamentelor de comunicaţii
Evenimente