Printeaza Pagina

ANCOM şi MApN propun condiţiile de eliberare a benzilor de frecvenţe radio 800 MHz, 1,8 GHz şi 2,6 GHz

24.01.2012

 

ANCOM şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în calitate de iniţiatori, au lansat astăzi spre consultare publică proiectul Ordonanţei de urgenţă privind eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz şi 2500-2690 MHz. Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă. ANCOM urmăreşte să stimuleze astfel concurența în piaţa de comunicaţii, pentru a oferi consumatorilor mai multe posibilități de alegere și pentru a extinde accesul la aceste servicii în zonele rurale și în acele zone în care instalarea reţelelor fixe de comunicaţii electronice este dificilă sau ineficientă din punct de vedere economic.
Eliberarea benzilor de frecvenţe radio de către MApN presupune schimbarea destinaţiei şi reorganizarea utilizării acestor benzi, acest lucru putând fi realizat numai după mutarea aplicaţiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigaţie aeronautică, radiocomunicaţii pentru comanda şi controlul forţelor armate şi supravegherea spaţiului aerian al României) în alte benzi de frecvenţe radio. Reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio presupune o serie de costuri generate de achiziţia noilor echipamente şi instalarea acestora în vederea continuării îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina MApN ori a unităţilor subordonate. Este aşadar esenţial ca MApN să beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achiziţia şi instalarea noilor echipamente, dar şi de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvenţe radio.
MApN a evaluat costurile ocazionate de schimbarea destinaţiei sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio la 93 de milioane euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 830-862 MHz, 130,2 milioane euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 2500-2690 MHz şi 11,2 milioane euro, în cazul benzilor de frecvenţe radio 1747,5-1785 MHz şi 1842,5-1880 MHz.
Aceste costuri vor fi suportate parţial, într-un cuantum egal cu valoarea în lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului încasat de ANCOM) sumă ce va fi achitată în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Diferenţa până la costurile estimate se va suporta din cuantumul taxei de licenţă încasate  de la fiecare dintre câştigătorii procedurilor de selecţie ce vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe radio eliberate de MApN. Această măsură de compensare a costurilor va asigura continuitatea funcţionării serviciilor guvernamentale, permiţând României îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în calitate de membru NATO.
Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanţă, MApN va elibera benzile de frecvenţă în cel mult şase luni de la achitarea sumelor prevăzute de proiectul de act normativ.
Condiţiile tehnice de eliberare a benzilor, precum şi alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol ce va fi încheiat între ANCOM şi MApN.

Proiectul ordonanţei de urgenţă poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri, pe adresa sediului central al ANCOM din Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti, sau direct la registratura ANCOM. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.