Comunicate de presă

Pregătirea peisajului 5G: BEREC organizează o sesiune publică de informare cu privire la documente importante pentru piața europeană a comunicațiilor electronice

20.06.2018
 
Astăzi, Președintele Organismului autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC), Johannes Gungl, a prezentat public rezultatele celei de-a XXXV-a reuniuni plenare a Organismului. Sesiunea publică de informare a BEREC a fost organizată la Bruxelles, Belgia. Gungl a subliniat importanța activităților BEREC care vizează facilitarea dezvoltării rapide și eficiente a 5G în Europa. Un document ilustrat a prezentat principalele cinci livrabile care vor contribui la atingerea acestui obiectiv. Toate cele cinci livrabile sunt prevăzute a fi publicate în acest an, două dintre acestea fiind deja prezentate în timpul acestei sesiuni de informare.
 
5G și comunicațiile mobile: minimizarea costurilor, înțelegere reciprocă și angajament
 
O înțelegere comună în privința modului de monitorizare a acoperirii mobile prezintă avantaje clare. O Poziție comună asupra monitorizării acoperirii mobile adoptată în cadrul BEREC va facilita înțelegerea reciprocă și va sta la baza unei abordări consecvente a modului în care aceste informații pot fi făcute cunoscute și diseminate în toată Europa.
Pentru a maximiza rezultatele adoptării acestei Poziții Comune, ne dorim că tărie să aflăm punctele de vedere ale celor implicați pe tema specificațiilor tehnice și a pragurilor comune pentru monitorizarea acoperirii mobile în Europa. Prin urmare, îi invităm pe toți cei interesați să participe la consultarea publică lansată astăzi”, a declarat Gungl.
Al doilea document prezentat a fost Raportul privind utilizarea partajată a infrastructurii. “5G are la bază celule mici, adică este nevoie de mai multe stații de bază pentru buna sa funcționare. Pentru a ajuta la scăderea costurilor și a da un impuls ritmului de dezvoltare al 5G, BEREC adună informații privind utilizarea partajată a infrastructurii în întreaga Europă”, a explicat Gungl.
 
Analize economice și de piață: Estimarea efectelor fuziunilor asupra prețurilor
 
Piața europeană a telecomunicațiilor prezintă tendințe de concentrare în continuare, ceea ce are implicații asupra activității autorităților naționale de reglementare (ANR). Prin urmare, un Raport privind fuziunile și achizițiile al BEREC îmbogățește literatura de specialitate privind estimarea efectelor post-fuziune asupra prețurilor în cazul a trei fuziuni pe piața europeană a comunicațiilor mobile:
  • fuziunea Hutchison/Orange în Austria (2013);
  • fuziunea Hutchison/Telefónica (mărcile 3 și O2) în Irlanda (2014);
  • fuziunea Telefónica/KPN (mărcile O2 și E-Plus) în Germania (2014).
"Dincolo de efectele fuziunilor și achizițiilor asupra prețurilor, acest raport oferă, de asemenea, unele dovezi privind efectul asupra calității serviciilor pentru Austria și Germania", subliniază Gungl.
 
Rețele de generație viitoare: analiză descriptivă
 
În scopul unei mai bune înțelegeri a Produselor de acces cu ridicata de nivel 2 (Layer 2) – L2 WAP, precum și pentru a contribui la furnizarea unor produse de acces constante și a încuraja transferul de cunoștințe între ANR-uri, Gungl a prezentat un Raport privind L2 WAP/oferte de bitstream avansat pentru întreprinderi (M4). Raportul analizează produsele L2 WAP impuse pe piața 4, cu accent pe produsele de bitstream avansat (fără a include liniile închiriate Ethernet).
O listă completă a documentelor publice adoptate în cadrul reuniunilor plenare este disponibilă pe pagina de internet a BEREC. Următoarele reuniuni plenare ale BEREC se vor desfășura la Portorož, Slovenia, în perioada 4-5 octombrie 2018.