Comunicate de presă

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de oferte telecom mai atractive

11.10.2019

ANCOM a dezbătut și adoptat īmpreună cu industria, īn cadrul ședinței Consiliului Consultativ de ieri, decizia prin care sunt revizuite măsurile privind accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de telefonie și internet, astfel īncāt să răspundă cāt mai bine cerințelor specifice ale acestora. Avānd īn vedere că este foarte importantă adaptarea ofertelor de comunicații la nevoile specifice pe care acești utilizatori le au, ANCOM a convenit cu industria revizuirea pachetelor tarifare īn sensul creșterii numărului de minute, respectiv SMS-uri, precum şi a volumului de date incluse īn aceste pachete. Ofertele vor fi disponibile publicului īn termen de șase luni de la intrarea īn vigoare a deciziei.
Noutăți pentru utilizatorii cu dizabilități auditive și/sau de vorbire
Pachetele tarifare pentru serviciile de comunicații electronice la puncte mobile destinate persoanelor cu dizabilități vor avea un număr mai mare de minute, respectiv SMS-uri, dar și un volum mai mare de date, comparativ cu beneficiile stabilite anterior”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
Astfel, īn cazul utilizatorilor finali cu dizabilități auditive și/sau de vorbire, furnizorii de servicii de comunicații la puncte mobile vor fi obligați să asigure pachete care să conțină ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel național:
·        un număr nelimitat de SMS-uri īn rețeaua proprie și 300 SMS-uri īn alte rețele, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA.
Totodată, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi:
·        un volum de date de minim 3 GB și un volum nelimitat de date pentru utilizarea serviciilor de interpretare video īn limbaj mimico-gestual prin intermediul aplicațiilor dedicate, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;
Tariful total recomandat al pachetului este de 6 euro/lună, inclusiv TVA.
Īn prezent, persoanele cu dizabilităţi auditive și/sau de vorbire pot beneficia lunar de oferte cu un număr nelimitat de SMS-uri īn reţelele proprii, de cel puțin 150 SMS-uri īn rețelele naționale şi, la cerere, un trafic naţional la internet mobil de minim 300 MB.
Noutăți pentru utilizatorii cu dizabilități vizuale
Pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, pachetele puse la dispoziție de furnizorii de servicii de comunicații la puncte mobile vor conține ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel național:
·        2.000 minute īn rețeaua proprie și 500 minute īn alte rețele la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;
De asemenea, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi un volum de date mobile de 3 GB la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA.
Tariful total recomandat al pachetului este de 4 euro/lună, inclusiv TVA.
Īn prezent, persoanele cu dizabilități vizuale pot beneficia de oferte cu cel puțin 300 de minute naționale și, la cerere, trafic național lunar la internet mobil de minim 300 MB.