Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, īn linie dreapta

 21.04.2022

Pregatirile pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor (PP-22) a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), ce se va desfașura la București īn perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, au intrat īn linie dreapta. De asemenea, Romānia și-a depus candidatura pentru cel de-al 8-lea mandat consecutiv īn cadrul Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, alegerile urmānd a avea loc īn prima parte a conferinței.

A 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, īn Romānia

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc īn perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului - București. Peste 2.000 de delegați din cele 193 de state membre, incluzānd miniștri de resort, președinți de autoritați de reglementare, reprezentanți la nivel īnalt ai companiilor de profil, ai organizațiilor internaționale relevante și ai mediului academic sunt așteptați sa participe la conferința. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanți și al duratei, organizata īn Romānia de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, īn 1955.

Potrivit Constituției UIT, Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). Īn cadrul conferinței se decide viitorul organizației īn ansamblul sau, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocata o data la patru ani.

Prin organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București, Romānia beneficiaza de o oportunitate deosebita pentru promovarea expertizei naționale, avānd șansa de a se implica concret īn dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

Īn calitate de țara gazda, Romānia are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile Conferinței, facilitānd negocierile īntre cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanța internetului, rolul telecomunicațiilor īn combaterea efectelor pandemiei sau evoluția tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului Romāniei, īn iunie 2021, Ioan-Sabin Sarmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a fost desemnat Președinte al Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 și a īnceput procesul de pregatire īn colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Pastrānd caracterul neutru și imparțial specific unei astfel de funcții, prioritatea Președintelui PP-22 este de a se asigura ca deciziile adoptate pe parcursul conferinței sunt īn interesul Uniunii, al statelor membre și al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.  

Consiliul UIT

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activitaților curente ale UIT īn perioada dintre Conferinte, īntocmirea de rapoarte privind planificarea strategica și politica a UIT, coordonarea programelor de lucru si aprobarea bugetului și a finanțelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.

Īn prezent, Romānia deține al șaptelea mandat consecutiv īn cadrul Consiliului, depunānd candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc īn timpul Conferinței de la București.

Cadrul legal

Īn urma aprobarii, īn cadrul ședinței de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: „Aprobarea prezentarii candidaturii Romāniei pentru organizarea PP-22”, Romānia și-a prezentat oficial candidatura īn cadrul lucrarilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 – 20 iunie 2019, fiind obținut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante īn Consiliu.

La 9 iunie 2021, Guvernul Romāniei a aprobat Memorandumul cu tema: „Aprobarea pentru negocierea și semnarea Acordului de Țara Gazda (Host Country Agreement) īntre Guvernul Romāniei și Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor, privind organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, īn perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin parții romāne”. Drept urmare, Acordul de Gazduire a fost semnat, la data de 30 iunie, la Geneva, iar ANCOM a fost desemnata instituția cu rol de coordonator al procesului de organizare a Conferinței Plenipotențiarilor UIT.

De asemenea, Guvernul a adoptat astazi un act normativ, respectiv Ordonanța de urgența privind unele masuri bugetare destinate organizarii si desfașurarii celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, care stabilește mecanismul pentru finanțarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la București, astfel īncāt fiecare entitate implicata sa īși poata īndeplini atribuțiile proprii conform competențelor ce īi revin.

Īn organizarea și desfașurarea acestui eveniment sunt implicate instituții precum: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Sanatații, Ministerul Culturii, Societatea Romāna de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Paza.

Informații suplimentare

 

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor (UIT) este agenția specializata a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru comunicații și tehnologia informației, īnființata īn anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile specializate ONU. Īn prezent, UIT numara 193 de state membre și peste 700 de reprezentanți ai sectorului privat și ai mediului academic, Romānia fiind membru al acestei organizații īnca din anul 1866.