Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în linie dreapta

 21.04.2022

Pregatirile pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor (PP-22) a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), ce se va desfașura la București în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, au intrat în linie dreapta. De asemenea, România și-a depus candidatura pentru cel de-al 8-lea mandat consecutiv în cadrul Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, alegerile urmând a avea loc în prima parte a conferinței.

A 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în România

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului - București. Peste 2.000 de delegați din cele 193 de state membre, incluzând miniștri de resort, președinți de autoritați de reglementare, reprezentanți la nivel înalt ai companiilor de profil, ai organizațiilor internaționale relevante și ai mediului academic sunt așteptați sa participe la conferința. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanți și al duratei, organizata în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, în 1955.

Potrivit Constituției UIT, Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul sau, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocata o data la patru ani.

Prin organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București, România beneficiaza de o oportunitate deosebita pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

În calitate de țara gazda, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile Conferinței, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanța internetului, rolul telecomunicațiilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluția tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului României, în iunie 2021, Ioan-Sabin Sarmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a fost desemnat Președinte al Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 și a început procesul de pregatire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Pastrând caracterul neutru și imparțial specific unei astfel de funcții, prioritatea Președintelui PP-22 este de a se asigura ca deciziile adoptate pe parcursul conferinței sunt în interesul Uniunii, al statelor membre și al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.  

Consiliul UIT

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activitaților curente ale UIT în perioada dintre Conferinte, întocmirea de rapoarte privind planificarea strategica și politica a UIT, coordonarea programelor de lucru si aprobarea bugetului și a finanțelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.

În prezent, România deține al șaptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului, depunând candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc în timpul Conferinței de la București.

Cadrul legal

În urma aprobarii, în cadrul ședinței de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: „Aprobarea prezentarii candidaturii României pentru organizarea PP-22”, România și-a prezentat oficial candidatura în cadrul lucrarilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 – 20 iunie 2019, fiind obținut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante în Consiliu.

La 9 iunie 2021, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema: „Aprobarea pentru negocierea și semnarea Acordului de Țara Gazda (Host Country Agreement) între Guvernul României și Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor, privind organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin parții române”. Drept urmare, Acordul de Gazduire a fost semnat, la data de 30 iunie, la Geneva, iar ANCOM a fost desemnata instituția cu rol de coordonator al procesului de organizare a Conferinței Plenipotențiarilor UIT.

De asemenea, Guvernul a adoptat astazi un act normativ, respectiv Ordonanța de urgența privind unele masuri bugetare destinate organizarii si desfașurarii celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, care stabilește mecanismul pentru finanțarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la București, astfel încât fiecare entitate implicata sa își poata îndeplini atribuțiile proprii conform competențelor ce îi revin.

În organizarea și desfașurarea acestui eveniment sunt implicate instituții precum: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Sanatații, Ministerul Culturii, Societatea Româna de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Paza.

Informații suplimentare

 

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor (UIT) este agenția specializata a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru comunicații și tehnologia informației, înființata în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile specializate ONU. În prezent, UIT numara 193 de state membre și peste 700 de reprezentanți ai sectorului privat și ai mediului academic, România fiind membru al acestei organizații înca din anul 1866.