Comunicate de presă

Localitatile din România pot obține finanțare din partea UE pentru a-si dezvolta retele de acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot”

22.03.2018
 
 
Începând cu data de 20 martie 2018, administratiile locale din România se pot înregistra pe portalul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeana pentru a obține finanțare din partea UE în vederea instalarii unor puncte de acces public și gratuit la internet fara fir. Programul WiFi4EU ofera bonuri în valoare de 15.000 Euro pe care administratiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.
 
Dupa înregistrarea în portal, administratiile locale interesate vor putea depune cererile de finantare la mijlocul lunii mai 2018.
 
Cine poate aplica pentru finantare

La inițiativa WiFi4EU pot participa organismele din sectorul public din statele membre ale UE și din țarile SEE participante, și anume Norvegia și Islanda. La prima cerere de candidaturi pot participa doar municipalitațile (sau administrațiile locale echivalente) și asociațiile formate de municipalitați. Lista administratiilor locale din România care pot aplica la acest sprijin financiar poate fi accesata aici. Lista a fost convenita cu fiecare stat membru și este disponibila ca referința, astfel încât municipalitațile sau asociațiile sa poata verifica daca sunt eligibile sa se înregistreze/sa își depuna candidatura.

Administratiile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localitați.
Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordata numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similara în același spațiu public.
 
Cum se aplica pentru voucher valoric WiFi4EU
Etapele care trebuie urmate de catre entitațile eligibile pentru obținerea sprijinului financiar sunt:
  • Etapa de înregistrare: începând cu data de 20 martie 2018, localitațile trebuie sa se înregistreze pe portalul www.WiFi4EU.eu.
  • Etapa de depunere a cererilor: la mijlocul lunii mai 2018 vor putea fi depuse primele cereri de finanțare, localitațile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1 000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15 000 EUR fiecare). Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.
  • Etapa de atribuire: Comisia va anunța cele 1 000 de localitați care vor primi finanțare în prima etapa, asigurând un echilibru geografic. Fiecare țara participanta va primi cel puțin 15 bonuri valorice.
  • În urmatorii doi ani vor mai exista înca patru oportunitați de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. 
 
Despre WiFi4EU
Pâna în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localitați din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.
Potrivit declarației președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inițiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota pâna în 2020 fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.