Comunicate de presă

Licitaţia pentru multiplexurile regionale de televiziune digitală s-a finalizat

12.02.2015

 
Comisia de licitaţie din cadrul ANCOM anunţă finalizarea licitației pentru alocarea multiplexelor regionale de televiziune digitală īn Romānia. Īn urma rundei de alocare au fost stabilite multiplexurile alocate și sumele pe care participanții la licitație le vor achita.
Companiile Regal şi Cargo Sped au intrat īn runda de alocare care a stabilit alocarea specifică pentru categoriile īn care există mai multe multiplexuri disponibile, īn urma achitării unei taxe suplimentare pentru alocarea preferată a multiplexurilor cāștigate. Astfel, compania Regal şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Rāmnicu Vālcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro, reprezentānd taxă de licență, īn timp ce compania Cargo Sped a cāștigat1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro.
2K Telecom şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 īn Bucureşti şi unul īn Ploieşti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus a obținut 1 multiplex regional (Iaşi), contra unei sume de 10.000 euro, iar Digital Video Broadcast şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro. Toate licenţele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.
Taxele de licenţă, a căror valoare cumulată se ridică la 86.011 €, urmează a fi achitate către bugetul de stat īn termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor.
Cāștigătorii multiplexurilor regionale vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015, iar pānă la data de 1 mai 2017, aceștia trebuie să pună īn funcțiune cel puțin un emițător īn fiecare zonă de alocare.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Conform Acordului internațional semnat īn anul 2006 de Romānia și de alte aproximativ 100 de țări la conferința RRC06 de la Geneva, īncepānd cu data de 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda de frecvență pe care o utilizează īn prezent, locul acestora urmānd să fie luat de transmisiile digitale de televiziune. Prin Hotărārea Guvernului nr. 403/2013 pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, alături de alte măsuri privind tranziţia la televiziunea digitală terestră, Guvernul Romāniei şi-a asumat termenul de 17 iunie 2015 pentru īncetarea tuturor transmisiilor analogice de televiziune terestră.
La data de 10 iunie 2014, s-a finalizat licitația pentru acordarea multiplexurilor digitale naționale īn urma căreia au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania cāştigānd multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 €, reprezentānd taxă de licenţă.