Comunicate de presă

Licitatia pentru multiplexurile de televiziune digitala intra īn rundele primare

20.05.2014

 

“Īn urma analizarii ofertelor initiale depuse de cei doi operatori īn cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala, am constatat ca se impune organizarea rundelor primare de licitatie īntrucāt cererea initiala agregata a celor doi ofertanti depaseste numarul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitatie vor debuta īn data de 5 iunie 2014”,a anuntat astazi Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, īn cadrul celei de-a 18-a editii a Zilei Comunicatiilor.

Operatorii care participa la licitatie sunt RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A.

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze iar, īn cazul īn care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, sa se organizeze runde primare de licitatie pāna cānd cererea nu mai depaseste oferta. Īn cazul īn care, dupa īncheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost cāstigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanti admisi īn etapa de licitatie. Repartizarea catre ofertantii cāstigatori a multiplexurilor īn banda UHF, cu exceptia multiplexului cu obligatie de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.

Rundele de licitatie se vor desfasura la sediul ANCOM – Directia Regionala Bucuresti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucuresti, unde fiecare ofertant va dispune de o īncapere dotata cu telefon, fax si acces fara fir la internet.
Īn cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru īn UHF si unul īn VHF, īn standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex īn UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, īn conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit īn prezent īn sistem analogic terestru, īn conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire īn receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pāna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pāna la 1 mai 2017 sa aiba īn functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cāte unul īn fiecare zona de alocare.

Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmānd sa intre īn vigoare īncepānd cu 17 iunie 2015. Cāstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata īn urma licitatiei īn cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurii de selectie.

Īn Romānia, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se īncheie pāna la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romānia si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va īnceta, aceasta fiind īnlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.