Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Licitatia pentru multiplexurile de televiziune digitala intra în rundele primare

20.05.2014

 

“În urma analizarii ofertelor initiale depuse de cei doi operatori în cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala, am constatat ca se impune organizarea rundelor primare de licitatie întrucât cererea initiala agregata a celor doi ofertanti depaseste numarul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitatie vor debuta în data de 5 iunie 2014”,a anuntat astazi Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, în cadrul celei de-a 18-a editii a Zilei Comunicatiilor.

Operatorii care participa la licitatie sunt RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A.

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze iar, în cazul în care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, sa se organizeze runde primare de licitatie pâna când cererea nu mai depaseste oferta. În cazul în care, dupa încheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost câstigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanti admisi în etapa de licitatie. Repartizarea catre ofertantii câstigatori a multiplexurilor în banda UHF, cu exceptia multiplexului cu obligatie de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.

Rundele de licitatie se vor desfasura la sediul ANCOM – Directia Regionala Bucuresti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucuresti, unde fiecare ofertant va dispune de o încapere dotata cu telefon, fax si acces fara fir la internet.
În cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF si unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire în receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pâna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pâna la 1 mai 2017 sa aiba în functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zona de alocare.

Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmând sa intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata în urma licitatiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurii de selectie.

În România, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se încheie pâna la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va înceta, aceasta fiind înlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.