Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Echipamentele de monitorizare ale ANCOM, la expo-conferinta internationala BSDA

18.05.2022

În perioada 18 - 20 mai 2022, ANCOM participa, în calitate de expozant, la expo-conferinta internationala dedicata industriei aeronautice, apararii, securitatii nationale si securitatii private - Black Sea Defense and Aerospace (BSDA), care este organizata în cadrul Complexului ROMAERO Baneasa. „Este pentru prima data când expunem echipamentele noastre de monitorizare în cadrul unui eveniment de asemenea anvergura.  ANCOM monitorizeaza și controleaza utilizarea resurselor de spectru prin intermediul unui sistem de monitorizare alcatuit din stații fixe și mobile de monitorizare, sisteme de goniometrie și geolocalizare, precum și din autospeciale dotate cu echipamente specifice pentru verificarea calitatii si acoperirii cu servicii de comunicații. Totodata, dorim sa prezentam vizitatorilor și instrumentele dezvoltate de ANCOM pentru utilizatorii de servicii de comunicații electronice. Speram ca vizitatorii expo-conferinței BSDA sa afle cât mai multe informații relevante cu privire la echipamentele și activitatea Autoritații, a declarat președintele ANCOM, Vlad STOICA.

Echipamentele de monitorizare ale ANCOM

ANCOM participa pentru prima oara la Black Sea Defense & Aerospace – BSDA în calitate de expozant. Autoritatea expune echipamente din Sistemul Național de Monitorizare a Spectrului (SNMS) din dotarea instituției, respectiv stații mobile de monitorizare a spectrului și autospeciale care sunt utilizate atât pentru masurarea gradului de acoperire cu semnal de voce mobila, cât și pentru activitatea de monitorizare a spectrului de frecvențe radio din România.

Instrumentele ANCOM

În același timp, reprezentanții Autoritații vor oferi vizitatorilor informații complete despre instrumentele de informare dedicate utilizatorilor de comunicații electronice din România: www.monitor-emf.ro și www.aisemnal.ro.

ANCOM monitorizeaza permanent intensitatea câmpului electromagnetic generat de emițatoarele utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV si de telefonie mobila (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de catre alte stații de radiocomunicații prin intermediul celor 150 de senzori ficși care funcționeaza permanent și care sunt amplasați în București și alte 103 localitați din țara. În același timp, Autoritatea realizeaza masuratori ale intensitații câmpului electromagnetic cu echipamentele mobile aflate în dotarea instituției.

Rezultatele tuturor masuratorilor sunt publice pe www.monitor-emf.ro și orice persoana interesata sau îngrijorata poate avea acces la informații cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice și permanent actualizate, putând analiza inclusiv variațiile în timp ale acestora.

Harta naționala de acoperire cu servicii de voce mobila – www.aisemnal.ro este platforma informatica cu ajutorul careia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România.

www.aisemnal.ro cuprinde informațiile obținute în urma derularii de catre ANCOM a unor campanii de masurare a gradului de acoperire cu semnal de voce mobila derulate în fiecare an începând cu 2019. Astfel, utilizatorii pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobila în anii 2019, 2020 și 2021, având totodata posibilitatea de a consulta acoperirea cumulata cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

Harta cuprinde și localitațile în care este posibil ca utilizatorii sa intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674 de puncte cu risc potențial de intrare în roaming involuntar din localitațile aflate la o distanța de cel mult 15 km de granițele țarii.

Recent, ANCOM a demarat campania de masurare a gradului de acoperire cu semnal mobil în România pentru anul 2022.

BSDA 2022

Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) are loc o data la doi ani începând cu anul 2007 și este unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul industriei de aparare de la nivel mondial.

Cea de-a 8-a ediție a evenimentului, care are loc în perioada 18 – 20 mai 2022 la Complexul ROMAERO Baneasa, este organizata de TNT Production România cu sprijinul MApN, MAI și al Ambasadei S.U.A la București.

La eveniment participa expozanți din întreaga lume care prezinta celor interesați echipamente și autovehicule utilizate în scopul apararii terestre, aeriene și maritime. Totodata, sunt prezentate și echipamente și servicii conexe industriei de aparare.