ANCOM

Organizare

ANCOM are sediul central în municipiul Bucuresti si are în subordine patru directii regionale: Bucuresti, Cluj, Timis si Iasi, în timp ce în fiecare municipiu resedinta de judet functioneaza un oficiu judetean al ANCOM. 
Rolul acestora este de a asigura exercitarea în teritoriu a competentelor institutiei, precum si de a primi cereri si sesizari pentru a le rezolva sau pentru a le transmite catre sediul central al ANCOM.
Obiectul principal de activitate al directiilor teritoriale este supravegherea si controlul în domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale, conform legii. Principalele atributii sunt: monitorizarea, controlul si gestiunea spectrului radioelectric, controlul tehnic în domeniul radiocomunicatiilor si telecomunicatiilor, monitorizarea, controlul si autorizarea retelelor regionale si locale. De asemenea, directiile regionale preiau si transmit la sediul central documentele din teritoriu (date statistice, notificari si reclamatii) si actualizeaza toate informatiile legate de piata comunicatiilor si posta.
În îndeplinirea rolului şi funcţiilor sale legale, ANCOM se consultă şi colaborează cu Consiliul Concurenţei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, inclusiv prin furnizarea reciprocă de informaţii necesare aplicării atât a prevederilor legislaţiei concurenţei, cât şi a prevederilor legislaţiei din domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale.
Autoritatea se află sub control parlamentar.