Comunicate de presă

Compensarea costului net pentru serviciul universal poștal din anul 2018, īn consultare publica

 21.09.2020 

ANCOM propune compensarea costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poștal īn anul 2018 cu suma de 6.285.244 lei, īn urma cererii de compensare transmise de Compania Naționala Poșta Romāna S.A. (CNPR). Propunerea ANCOM are la baza o analiza complexa prin care Autoritatea a constatat ca, īn anul 2018, costul net aferent furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal constituie o sarcina injusta pentru furnizorul desemnat de serviciu universal poștal - CNPR și poate fi compensat.

Propunerea ANCOM de compensare a costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poștal īn anul 2018 vine pe fondul restrāngerii, prin efectul direct al legislației primare, a sferei serviciului universal, respectiv excluderii serviciilor care au ca obiect trimiteri poștale īn numar mare, inclusiv serviciilor de distribuire a taloanelor de plata a drepturilor de protecție sociala. Modificarile legislative survenite la finalul anului 2016 sunt cele care au determinat și compensarea costului net pentru anul 2017, CNPR fiind desemnata furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poștale de la data de 1 ianuarie 2014 pāna la data de 31 decembrie 2019.

Condiții pentru compensarea costului net

Costul net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal reprezinta diferența dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a īndeplinirii obligațiilor de serviciu universal și costul net al furnizorului īn cazul īn care și-ar desfașura activitatea fara a avea obligațiile de serviciu universal.  

Acesta reprezinta o sarcina injusta și poate fi compensat doar īn cazul īn care sunt īndeplinite īn mod cumulativ doua condiții legate de nivelul rentabilitații capitalului mediu angajat īnregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal și de pragul de materialitate īn funcție de veniturile īnregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Analiza ANCOM

Datele și ipotezele utilizate de CNPR īn procesul de īntocmire a cererii de compensare a costului net, metodologia și calculul efectiv al costului net, precum și informațiile suplimentare puse la dispoziție de CNPR au fost analizate īn detaliu de ANCOM, iar acolo unde a fost necesar Autoritatea a efectuat ajustari asupra datelor și calculului efectiv al valorii costului net. Īn urma analizei, ANCOM a constatat ca sunt īndeplinite cumulativ condițiile necesare stabilirii caracterului de sarcina injusta a costului net aferent furnizarii serviciului universal īn anul 2018. Astfel, obligațiile rezultānd din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcina injusta pentru CNPR īn anul 2018.

Potrivit calculului ANCOM, valoarea costului net īnregistrat de CNPR īn anul 2018 ca urmare a obligațiilor ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal, inclusiv beneficiile intangibile, este de 16.278.484 lei, iar suma maxima ce poate fi compensata este de 6.285.244 lei, reprezentānd valoarea costului net ce ar putea fi compensat pāna la atingerea nivelului rezonabil al rentabilitații capitalului mediu angajat īnregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Finanțarea costului net

Mecanismul de compensare a costului net se va stabili ulterior, prin hotarāre a Guvernului, prin utilizarea uneia dintre urmatoarele surse de finanțare:

 a) din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cu respectarea cadrului legal național și european din domeniul ajutorului de stat;

b) prin partajarea costului net īntre furnizorii de servicii poștale și/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal național și european din domeniul ajutorului de stat.

Serviciul universal poștal

Accesul la serviciul universal poștal reprezinta dreptul oricarei persoane de a beneficia de furnizarea permanenta a unor servicii poștale (serviciile incluse īn sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, īn orice punct de pe teritoriul Romāniei, la tarife accesibile.

Procesul de consultare publica

 

Proiectul de decizie privind compensarea costului net aferent furnizarii serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2018 poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pāna la data de 21.10.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autoritații. Observațiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.