Comunicate de presă

ANCOM sancţionează furnizorul de servicii de comunicaţii electronice Enigma-System

21.05.2013

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a sancţionat compania Enigma-System Mobile Virtual Network Operator (īn continuare Enigma-System), autorizată ca furnizor de servicii de comunicaţii electronice şi titulară de resurse de numerotaţie, cu amendă īn valoare cumulată de 25.000 lei īn urma constatării faptului că operatorul a utilizat īn mod necorespunzător numerotaţia de telefonie mobilă, īncercānd să speculeze diferenţa dintre tarifele de terminare la puncte fixe şi mobile, precum şi pentru raportarea de date statistice incorecte şi incomplete către ANCOM.
Ca urmare a unei acţiuni de control, inspectorii ANCOM au constatat că furnizorul de servicii de comunicaţii Enigma-System nu a respectat destinaţia resurselor de numerotaţie alocate de Autoritate prin licenţele de utilizare a resurselor de numerotaţie pentru perioada 10 noiembrie 2011-21 martie 2013 şi, totodată, a raportat Autorităţii informaţii incorecte şi incomplete referitoare la traficul īnregistrat şi la veniturile realizate īn cursul anului 2012. Ambele acţiuni īncalcă deciziile ANCOM īn vigoare şi constituie contravenţii, fiind sancţionate de Autoritate cu amendă de 20.000 lei şi, respectiv, de 5.000 lei.
Personalul de control al ANCOM a constatat că Enigma-System, notificat ca operator mobil virtual[1] (MVNO), a furnizat servicii de comunicaţii electronice prin intermediul resurselor de numerotaţie din domeniul 0Z=07, alocate pentru servicii de telefonie la puncte mobile, fără a avea īnsă un acord de acces (găzduire) la reţeaua unui titular de licenţe de utilizare a frecvenţelor radio. Īn lipsa acestui acord, serviciile furnizate de operator nu sunt considerate servicii de telefonie mobilă, ci servicii de comunicaţii electronice la puncte fixe, pentru care ar fi trebuit să utilizeze numerotaţie independentă de locaţie, de tipul 0ZA=037. Nerespectarea destinaţiei de utilizare a resurselor de numerotaţie alocate de Autoritate are implicaţii la nivelul stabilirii tarifelor de interconectare īn vederea terminării de apeluri, tarifele pentru terminarea apelurilor īn reţele mobile fiind mai mari decāt cele pentru terminarea apelurilor īn reţele fixe. Īn contextul īn care operatorul MVNO Enigma-System furnizează servicii prin intermediul resurselor de numerotaţie din domeniul 0Z=07 fără a avea un contract de acces la reţeaua unui operator mobil, compania evită costurile de construire sau accesare şi operare a unei reţele de telefonie mobilă, dar solicită pentru terminarea apelurilor la aceste numere tarife de interconectare similare cu cele percepute de operatorii de reţele mobile şi obţine, astfel, avantaje necuvenite īn raport cu partenerii de interconectare.
Īn cazul celei de-a doua contravenţii constatate, Enigma-System a declarat ANCOM că nu a avut activitate īn cursul anului 2012, neraportānd trafic sau venituri. ANCOM a constatat īnsă īn cadrul acţiunii de control că pe parcursul anului 2012 s-a realizat trafic īn reţeaua Enigma-System, dat fiind faptul că operatorul MVNO a facturat cel puţin unui alt furnizor servicii de terminare īn propria reţea a apelurilor provenite din reţeaua acestuia.
Pe lāngă plata amenzii contravenţionale, societăţii Runex Telecom S.R.L. (īncepānd cu data de 12 aprilie 2013 a fost operată o schimbare de denumire şi acţionariat, īn urma căreia societatea Enigma-System Mobile Virtual Network Operator S.R.L. a devenit Runex Telecom S.R.L.) i-au fost dispuse şi măsuri pentru intrarea īn legalitate, respectiv obligaţia de a īnceta furnizarea de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul resurselor de numerotaţie din domeniul 0Z=07 pānă la data īncheierii unui acord de acces la reţeaua unui titular de licenţe de utilizare a frecvenţelor radio. Totodată, Enigma-System are obligaţia să transmită Autorităţii datele statistice corecte şi complete īn termen de 7 zile de la transmiterea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii.


[1]MVNO este furnizorul de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile care, deşi nu deţine o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio, furnizează aceste servicii prin utilizarea unor elemente ale altor reţele publice mobile, pe baza unor acorduri īncheiate cu operatorii acestor reţele. Īn consecinţă, un MVNO asigură serviciul de comunicaţii electronice la puncte mobile ca urmare a īncheierii unui acord de acces la reţeaua unui titular de licenţe de utilizare a frecvenţelor radio.