Comunicate de presă

Candidatura Romaniei pentru gazduirea Conferintei Plenipotentiarilor din 2022 pe masa Consiliului UIT

11.06.2019

În cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), care are loc în perioada 10 – 20 iunie 2019 la Geneva, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a prezentat candidatura României pentru gazduirea Conferinței Plenipotențiarilor UIT din anul 2022 și a obținut acordul tarilor membre pentru aceasta. ”Este o mare onoare pentru noi sa primim girul statelor membre ale Consiliului UIT, care reflecta încrederea de care se bucura România în sectorul IT&C la nivel mondial. Organizarea celei mai importante Conferințe a UIT în 2022 (PP-22) va consolida influența regionala și internaționala a țarii noastre într-un domeniu extrem de important și dinamic, aducând beneficii de ordin politic, diplomatic, economic și social”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Candidatura țarii noastre a fost aprobata de Guvernul României prin Memorandum în data de 4 aprilie 2019 și a fost depusa printr-o scrisoare oficiala catre Secretarul General al UIT.

Desemnarea statului gazda a Conferinței Plenipotențiarilor UIT se face în doua etape: în aceasta prima etapa, România a primit acordul unanim al celor 48 de state membre ale Consiliului UIT. În perioada urmatoare, Secretarul General al Uniunii va consulta toate cele 193 de state membre ale UIT cu privire la organizarea PP-22 la București.

Conferința Plenipotențiarilor UIT 2022

Potrivit Constituției UIT, Conferinta Plenipotentiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice si financiare ale organizației si de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). În cadrul acestui eveniment se decide viitorul organizatiei în ansamblul sau, capacitatea de a influența directii specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului si serviciul universal.

Cea de-a 21-a ediție a Conferintei Plenipotentiarilor UIT din 2022 se va desfașura pe parcursul a trei saptamâni și va întruni peste doua mii de participanți, inclusiv șefi de guvern, miniștri și alți delegați din cele 193 de state membre ale Uniunii, precum și reprezentanți ai companiilor de top din domeniul IT&C, ai instituțiilor academice și ai organismelor naționale, regionale și internaționale de profil.