Comunicate de presă

ANCOM, în dialog cu industria la Iaşi

03.05.2012

 

Joi, 3 mai 2012, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM) au prezentat la Iaşi, în cadrul unei întâlniri cu industria de comunicaţii electronice,noile prevederi ale cadrului legislativ din domeniu şi modul în care acestea afectează relaţia furnizor-utilizator final. Întâlnirea cu cei peste 70 de reprezentanţi ai industriei din judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui este cea de-a treia întâlnire din seria „Reuniunilor Regionale ale ANCOM” din 2012.

 

Noul cadru legislativ din domeniul comunicaţiilor electronice a adus modificări importante în ceea ce priveşte autorizarea generală a furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, administrarea spectrului de frecvenţe radio, resursele de numerotaţie şi resursele tehnice asociate, securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, contractele încheiate cu utilizatorii finali şi regimul sancţionator.
În ceea ce priveşte contractele încheiate cu utilizatorii finali, începând cu 25 februarie 2012, furnizorii trebuie să includă în contracte mai multe clauze minime obligatorii. Aceste clauze se referă, printre altele, la restricţiile impuse de furnizori în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului terminal, categoriile de măsuri pe care le pot lua furnizorii în cazul apariţiei unor incidente sau ameninţări de securitate, precum şi informaţii privind procedurile de gestionare a traficului în scopul de a evita congestionarea reţelei. Aceste informaţii vor permite abonaţilor, de exemplu, să afle dacă furnizorul le va restricţiona accesul către anumite site-uri sau aplicaţii de pe internet, dacă le va coda telefonul în reţeaua sa sau dacă le va limita viteza de transfer după atingerea unui anumit volum al traficului. În cazul incidentelor sau ameninţărilor de securitate, furnizorii trebuie să prevadă în contract tipul de acţiune pe care ar putea să o întreprindă şi impactul acesteia asupra continuităţii furnizării serviciilor la un nivel normal (de exemplu: limitare, restricţionare sau întrerupere a serviciului), precum şi condiţiile în care se vor produce aceste restricţionări. 
Noile dispoziţii legale stabilesc şi un prag maxim pentru durata iniţială a contractelor încheiate cu utilizatorii finali persoane fizice care nu mai poate depăşi 24 de luni. Furnizorii au obligaţia de a le oferi consumatorilor şi posibilitatea de a beneficia de servicii pentru o durată contractuală de cel mult 12 luni.
În cadrul reuniunii de la Iaşi, reprezentanţii ANCOM le-au prezentat în detaliu celor prezenţi modificările aduse de Decizia de modificare a condiţiilor tehnice şi comerciale de portare a numerelor de telefon. Astfel,termenul de activare a unui număr portat se reduce de la 3 zile la maxim o zi lucrătoare, aşa cum prevăd normele europene, în timp ce durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare. Totodată, utilizatorii finali vor fi avertizaţi prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului că au apelat un număr portat în toate situaţiile în care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decât cel pe care, în mod legitim, l-ar fi aşteptat. Mai multe informaţii privind modificările aduse de noua decizie gasiţi aici
De la lansarea serviciului de portabilitate, la sfârşitul anului 2008 şi până la data de 15 aprilie 2012 au fost portate 755.201 numere, din care 514.015 sunt numere de telefonie mobilă, 241.186 sunt numere de telefonie fixă (din care 226.765 numere geografice de telefonie fixă şi 14.421 numere independente de locaţie - pentru telefonie fixă).
Furnizorii de telefonie mobilă care au primit cele mai multe numere prin portare sunt Vodafone (177.633), Cosmote (171.305), Orange (159.589), RCS&RDS (4.769) şi Telemobil (719). În ceea ce îi priveşte pe furnizorii de telefonie fixă, cele mai multe numere portate au fost câştigate de UPC (68.384), RCS&RDS (62.282), Orange (45.575), Vodafone (40.932) şi Romtelecom (11.642).
Până la data de 15 aprilie 2012, în Iaşi au fost portate 6.087 de numere de telefonie fixă (furnizorii acceptori cu cele mai multe numere de telefonie fixă portate fiind Orange – 1.898 şi RCS&RDS – 1.890), respectiv Bacău: 8.550 (UPC – 3.450) şi Vaslui: 418 (RCS&RDS – 295).
În ceea ce priveşte controalele efectuate de ANCOM la furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 martie 2012, ANCOM a efectuat în judeţul Iaşi 334 de controale, în urma cărora a transmis 24 de notificări şi 41 de avertismente.
Prezentările susţinute în cadrul evenimentului de astăzi sunt disponibile aici.