Comunicate de presă

ANCOM lanseaza un muzeu virtual al echipamentelor de telecomunicatii

17.05.2013

 

Astăzi, 17 mai 2013, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a deschis, pe pagina sa de internet www.ancom.org.ro, un muzeu virtual al echipamentelor de comunicaţii electronice.
Muzeul, care conţine imagini ale unor echipamente de comunicaţii scoase din uz puse la dispoziţie de către angajaţii Autorităţii, prezintă publicului o ilustrare a modului īn care au evoluat comunicaţiile de-a lungul vremii. Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse īn ţara noastră, aparate telefonice folosite pe cāmpul de luptă īn al Doilea Război Mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor folosite de experţii Autorităţii, precum şi o mini colecţie de radiouri şi telefoane fixe de pe vremea bunicilor.
„Pentru că expoziţia de echipamente de comunicaţii lansată īn anul 2011 de către Autoritate a fost un succes, am vrut ca exponatele să poată fi accesibile īn continuare celor pasionaţi de acest domeniu şi am creat astfel un muzeu virtual pentru toţi cei care doresc să descopere sau, de ce nu, să redescopere echipamente care au marcat evoluţia telecomunicaţiilor. Marcăm īn felul acesta şi Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor pe care o celebrăm īn fiecare an īn data de 17 mai şi aducem un fragment de trecut īn prezent, chiar dacă numai la modul virtual. E important să ştim īntotdeauna de unde am plecat şi să fim conştienţi de cāt am crescut pentru a putea să ne stabilim corect obiectivele pentru viitor”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Muzeul virtual lansat astăzi este soluţia identificată de Autoritate pentru a permanentiza expoziţia de echipamente de comunicaţii pe care ANCOM a lansat-o īn anul 2011, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de cānd īn Romānia au apărut primele instituţii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. Expoziţia a putut fi vizitată īn mai multe oraşe din ţară şi s-a bucurat de interes şi apreciere. Muzeul virtual, realizat de specialiştii IT ai Autorităţii, este disponibil pe pagina de internet www.ancom.org.ro şi poate fi accesat aici.
Tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ANCOM a organizat la sediul din Bucureşti un seminar despre istoria comunicaţiilor, dedicat copiilor de la Centrul pentru Studii Complexe (CSC), organizaţie nonprofit ce promovează abordarea academică şi pragmatică īn scopul de a valorifica economic noile teorii, modele, concepte şi noţiuni furnizate de studiile şi cercetările efectuate īn domeniul fenomenelor neliniare (sisteme dinamice, sinergetică, auto-organizare, teoria haosului determinist, geometrie fractală). Īn cadrul seminarului, copiii au vizitat muzeul de echipamente disponibil la sediul ANCOM, au aflat ce este spectrul electromagnetic şi care este importanţa acestuia īn istoria comunicaţiilor, au văzut cum se realizează monitorizarea acestuia de către Autoritate şi au aflat cum pot deveni radioamatori, un prim pas pentru o carieră īn comunicaţii.
Ziua de 17 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale īn urmă cu 148 de ani odată cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Convenţii Internaţionale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creată Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT).