Comunicate de presă

ANCOM lansează licitația pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitală naționale, regionale și locale

02.12.2014

 
Astăzi, 2 decembrie 2014, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a publicat anunțul și caietul de sarcini pentru licitaţia īn vederea acordării celor două multiplexuri de televiziune digitală naționale nealocate īn procedura precedentă, precum și a 40 de multiplexuri regionale și 19 locale. Se lansează astfel o nouă licitație care să asigure tranziția spre televiziunea digitală terestră și īncetarea totală a emisiei analogice terestre pānă la termenul prevăzut de 17 iunie 2015.
Prin intermediul fiecărui multiplex național se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul īntregii țări, īn timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare cāte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.
Alocarea multiplexurilor se va face prin procedură de selecţie competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziționeze. Īn funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decāt oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea cāştigătorilor făcāndu-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc cāștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare īn care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor cāştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.
Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar cāștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015. Pānă la data de 1 mai 2017, cāștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună īn funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, īn timp ce cāștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună īn funcțiune cel puțin un emițător īn fiecare zonă de alocare.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire īn cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază īntre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern īn luna februarie 2014.
Primele oferte cāștigătoare vor fi cunoscute la sfārșitul lunii ianuarie 2015 și ANCOM va anunța apoi dacă se impune organizarea etapei de licitaţie pentru anumite categorii.
“Este de așteptat ca la această licitație să participe titularii actuali de licențe locale pentru difuzarea analogică a programelor de televiziune care doresc să emită īn eter și după 17 iunie 2015”, a declarat Cătălin Marinescu, președintele ANCOM.
La procedura de selecţie pot participa numai persoanele care au achiziţionat caietul de sarcini al cărui preţ este de 4.000 de lei. Pentru a fi admis īn licitație, un candidat trebuie să īndeplinească cumulativ mai multe criterii, enumerate īn caietul de sarcini, printre care: să fie persoană juridică (societate comercială) romānă sau străină; să fi depus toate documentele prevăzute īn mod complet şi corect, pānă la data limită; durata de funcţionare prevăzută īn actul constitutiv să fie cel puţin pānă la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la īnfiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum 2.000.000 euro, īn situația īn care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naționale. Nu pot participa la licitație mai multe companii care fac parte din același grup.
După data limită de primire a candidaturilor, Comisia va evalua toate dosarele primite şi va anunța pānă pe 20 ianuarie 2015 candidații calificați īn etapele ulterioare ale procedurii de selecţie, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Documentaţia licitaţiei poate fi consultată aici.