Comunicate de presă

ANCOM consultă caietul de sarcini pentru alocarea unor noi multiplexuri de televiziune digitală

25.09.2014


Astăzi, 25 septembrie 2014, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a supus consultării publice un proiect de decizie şi caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii īn vederea acordării celor două multiplexuri de televiziune digitală naționale nealocate īn procedura precedentă, precum și a 40 de multiplexuri regionale și 19 locale.
 
Prin intermediul unui multiplex național se vor furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul īntregii țări, īn timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare cāte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.
Ca și īn cazul licitației organizate īn perioada martie-iunie 2014, alocarea multiplexurilor se va face tot printr-o procedură de selecţie competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. Īn funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decāt oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea cāştigătorilor făcāndu-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc cāștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare īn care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor cāştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.
Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar cāștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015. Pānă la data de 1 mai 2017, cāștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună īn funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, īn timp ce cāștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună īn funcțiune cel puțin un emițător īn fiecare zonă de alocare.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire īn cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază īntre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern īn luna februarie 2014.
“Licitația va fi lansată spre finalul lunii noiembrie, iar numărul de multiplexuri alocate și cāștigătorii vor fi cunoscuți la īnceputul anului viitor”, a declarat Bogdan IANA, director executiv īn cadrul ANCOM, celor prezenți la International Digital Forum 2014.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Documentaţia licitaţiei poate fi consultată aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 27.10.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.