Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie sa aiba aplicat marcajul CE și pot fi puse în funcțiune doar cu acordul operatorilor de telefonie mobila și internet mobil!

09.09.2019
În ultima perioada, tot mai mulți utilizatori folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G cu intenția de a beneficia de un semnal mai bun. Din pacate însa, daca astfel de echipamente sunt neconforme sau sunt puse în funcțiune fara acordul operatorului, acestea pot provoca interferențe prejudiciabile atât celorlalți utilizatori din aria de acoperire, cât și furnizorilor. Totodata, trebuie precizat ca folosirea acestui tip de echipament presupune utilizarea spectrului de frecvențe radio și nu se poate face decât de catre operatorul care deține licența de utilizare a spectrului. Pentru ca folosirea unor astfel de echipamente, neconforme sau fara acordul operatorului, ia amploare de la un an la altul, atenționam utilizatorii ca risca sancțiuni conform legislației în vigoare”, a declarat Cristin POPA, director executiv monitorizare și control din cadrul ANCOM.
Utilizarea amplificatoarelor de semnal 2G/3G/4G
Serviciul de telefonie mobila funcționeaza prin propagarea undelor radio, care poate fi afectata de diferite obstacole (cladiri, tuneluri, dealuri, paduri, lacuri sau condiții meteo), tipul telefoanelor folosite, numarul de apeluri inițiate în același timp de mai multe persoane etc.
Amplificatoarele de semnal (denumite și repetoare) sunt echipamente menite sa preia semnalul emis de furnizorii de servicii de comunicații mobile din exteriorul cladirilor pentru a-l amplifica în interiorul acestora, oferind o putere îmbunatațita a semnalului radio.
Daca un amplificator de semnal nu are aplicat pe el marcajul CE, acesta este neconform. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el poate produce interferențe care perturba buna funcționare a serviciilor de telefonie mobila. Astfel, numarul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectiva scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibila, iar apelurile în curs se întrerup.
În cazuri extreme, interferențele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numarului de urgența 112.
Daca în 2016 au fost localizate și confiscate 7 astfel de amplificatoare de semnal neconforme, în 2017 numarul acestora a ajuns la 68, în 2018 - la 132, iar în prima jumatate a acestui an au fost localizate 44 de amplificatoare fara marcaj CE aplicat, care au provocat interferențe prejudiciabile.
De reținut
Utilizatorii care folosesc amplificatoare de semnal2G/3G/4Gtrebuie sa verifice existența marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta lipsește, aparatul trebuie scos din funcțiune. În cazul în care cei care dețin echipamente neconforme continua sa le foloseasca, încalca astfel prevederile Hotarârii Guvernului nr. 740/2016, riscând sancțiuni cuprinse între 500 si 5.000 lei.  
În același timp, pentru ca folosirea amplificatoarelor de semnal (chiar daca sunt conforme si au marcaj CE) presupune utilizarea spectrului de frecvențe, acestea pot fi puse în funcțiune numai cu acordul operatorilor de telefonie mobila care dețin licența de utilizare a spectrului de frecvențe radio.  
Mai multe informații despre echipamentele neconforme sunt disponibile aici.