Comunicate de presă

Ambele companii care au depus oferte pentru multiplexurile de televiziune digitala sunt calificate

15.05.2014

 

Comisia de licitatie anunta astazi ca ambele companii - RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. - care au depus oferte īn cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala se califica īn etapa urmatoare. Īn urma analizei dosarelor de candidatura depuse de cele doua companii, comisia de licitatie a constatat īndeplinirea tuturor criteriilor de calificare.
Pāna la data de 19 mai 2014 pot fi depuse contestatii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar pāna la data de 22 mai 2014 comisia va anunta organizarea rundelor de licitatie, īn cazul īn care cererea va depasi oferta.
Īn cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru īn UHF si unul īn VHF, īn standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex īn UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, īn conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit īn prezent īn sistem analogic terestru, īn conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire īn receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pāna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pāna la 1 mai 2017 sa aiba īn functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cāte unul īn fiecare zona de alocare.
Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmānd sa intre īn vigoare īncepānd cu 17 iunie 2015. Cāstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata īn urma licitatiei īn cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.
Īn Romānia, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se īncheie pāna la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romānia si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va īnceta, aceasta fiind īnlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.