Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Ambele companii care au depus oferte pentru multiplexurile de televiziune digitala sunt calificate

15.05.2014

 

Comisia de licitatie anunta astazi ca ambele companii - RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. - care au depus oferte în cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala se califica în etapa urmatoare. În urma analizei dosarelor de candidatura depuse de cele doua companii, comisia de licitatie a constatat îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare.
Pâna la data de 19 mai 2014 pot fi depuse contestatii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar pâna la data de 22 mai 2014 comisia va anunta organizarea rundelor de licitatie, în cazul în care cererea va depasi oferta.
În cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF si unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire în receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pâna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pâna la 1 mai 2017 sa aiba în functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zona de alocare.
Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmând sa intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata în urma licitatiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.
În România, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se încheie pâna la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va înceta, aceasta fiind înlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.