Comunicate de presă

ANCOM propune scaderea tarifelor pentru accesul la bucla locala

 

09.03.2010

ANCOM supune consultarii publice documentul prin care revizuieste masurile de reglementare pe piata furnizarii accesului neconditionat, total sau partajat, la bucla locala. „Bucla locala” este circuitul fizic care face legatura între utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa sau un element echivalent dintr-o retea publica de comunicatii electronice. Prin intermediul buclei locale se pot oferi atât servicii de telefonie la puncte fixe, cât si servicii de comunicatii electronice în banda larga.

Având în vedere cota de piata de 69% detinuta de Romtelecom pe piata relevanta a serviciilor de acces la elemente de infrastructura (inclusiv acces neconditionat la bucla locala), reteaua greu de duplicat pe care acesta o opereaza si imposibilitatea furnizorilor alternativi de a avea acces la solutii alternative viabile la nivel national (retele alternative de acces), ANCOM considera ca Romtelecom detine putere semnificativa pe aceasta piata si propune mentinerea obligatiilor în vigoare:

-         obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei, inclusiv accesul neconditionat la repartitorul principal, la cabinetele stradale, precum si de furnizare a serviciilor auxiliare, cum ar fi colocarea si serviciul „backhaul”;

-         obligatia de transparenta, prin publicarea unei oferte de referinta pentru accesul neconditionat la bucla locala (ORA);

-         obligatia de nediscriminare;

-         obligatia privind evidenta contabila separata;

-         obligatia de orientare pe costuri a tarifelor de acces, total sau partajat, la bucla locala, adica a tarifului datorat de operatorii alternativi Romtelecom pentru a utiliza conexiunea de acces a acestui operator la utilizatorii finali.

 

 În ceea ce priveste obligatia de orientare pe costuri, ca urmare a dezvoltarii unui model de calculatie a costurilor de tip „bottom-up” LRIC al retelei de acces a Romtelecom, ANCOM propune aplicarea  tarifului de 6,67 euro/luna, fata de tariful actual de 8,37 euro/luna, pentru accesul total la bucla locala, începând cu data de întâi a lunii urmatoare dupa intrarea în vigoare a deciziei, iar pentru acces partajat tariful de 1,14 euro/luna, fata de tariful actual de 4,20 euro/luna, începând cu 1 iulie 2011. Pentru ca Romtelecom sa-si poata ajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesul partajat la bucla locala va scadea în trei etape, astfel: începând cu data întâi a lunii urmatoare intrarii în vigoare a deciziei tariful va fi de 3,18 euro/luna, începând cu data de 1 ianuarie 2011 tariful va fi de 2,16 euro/luna pentru ca, începând cu data de 1 iulie 2011, acesta sa fie de 1,14 euro/luna.

Stabilirea tarifelor de acces la bucla locala la nivelul rezultat în urma calcularii costurilor de furnizare a acestei resurse ar trebui sa stimuleze utilizarea mai activa a infrastructurii Romtelecom de catre operatorii alternativi pentru furnizarea de servicii în banda larga. Alaturi de licenta CDMA acordata de ANCOM în anul 2008 si liberalizarea spectrului de frecventa în benzile de 900 si 1800 MHz, reglementarea pietei accesului la bucla locala face parte din masurile de promovare a dezvoltarii comunicatiilor electronice în banda larga în România, a aratat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

De asemenea, în cadrul acestui proces de revizuire a pietelor relevante din domeniul comunicatiilor electronice, ANCOM a reevaluat si necesitatea definirii si reglementarii ex ante a pietei relevante de gros corespunzatoare furnizarii accesului la servicii de comunicatii electronice în banda larga (inclusiv a accesului „bitstream” la bucla locala). Luând în calcul nivelul ridicat al concurentei bazate pe infrastructuri (prin intermediul retelelor proprii de acces) de la nivelul pietei cu amanuntul, disponibilitatea accesului neconditionat la bucla locala, precum si impactul pozitiv asteptat în urma introducerii tarifelor orientate pe costuri pentru accesul la bucla locala, ANCOM considera ca introducerea unor reglementari ex ante suplimentare privind serviciile de gros de acces în banda larga nu este o masura necesara sau justificata.

Dupa încheierea perioadei de consultare publica si analizarea observatiilor si propunerilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare în domeniu aplicabile odata cu dobândirea de catre România a calitatii de stat membru al Uniunii Europene, ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, care cuprinde definitiile pietelor relevante identificate, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativa, precum si obligatiile pe care intentioneaza sa le impuna pe pietele analizate, împreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii în termen de o luna de la data notificarii.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 09.04.2010, pe adresa sediului central al ANCOM - Str. Delea Noua 2, sector 3, Bucuresti, sau direct la registratura ANCOM, precum si la oficiile sale judetene. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 732 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.