Roam like at home (UE/SEE)

Roaming

Serviciul de roaming internaţional oferă posibilitatea de a utiliza cartela SIM sau terminalul mobil de la un furnizor de servicii de telefonie mobilă din țara de origine atunci cānd călătoriţi īn afara ţării, īn cazul īn care există acorduri şi legături de interconectare īntre furnizorul Dvs. şi operatori din ţara īn care călătoriţi. Acest lucru īnseamnă că puteţi efectua şi primi apeluri, puteţi trimite sau primi SMS-uri şi MMS-uri sau puteţi utiliza servicii de internet, chiar dacă nu va aflaţi īn aria de acoperire a reţelei de origine.
Serviciile de telefonie mobilă pe care le utilizaţi atunci cānd vă aflaţi īn afara Romāniei sunt furnizate prin intermediul reţelei unui operator din ţara vizitată, care va percepe un tarif furnizorului ale cărui servicii le utilizaţi īn ţara de origine. Aceste costuri īnregistrate de furnizorul Dvs. se vor regăsi īn tarifele cu amănuntul pe care acesta le percepe pentru serviciile pe care le-aţi utilizat.
Servicii de apeluri de voce şi mesaje scurte scrise (SMS) īn roaming
Atunci cānd vă aflaţi īn afara Romāniei şi efectuaţi/primiţi un apel sau trimiteţi/primiţi un SMS utilizānd numărul Dvs. de telefon mobil, īnseamnă că folosiţi servicii de roaming. Spre deosebire de utilizarea acestor servicii īn Romānia, atunci cānd vă aflaţi īn roaming veţi fi taxat inclusiv pentru apelurile primite, īnsă nu şi pentru mesajele SMS primite.
De obicei, pentru serviciile furnizate īn roaming, furnizorii percep tarife mai mari decāt cele percepute pentru serviciile furnizate īn interiorul ţării de origine.
Reglementări cu privire la tarife şi modalităţi de tarifare

 

Eurotariful pentru apeluri, SMS sau servicii de date (inclusiv acces la internet) reprezintă acele tarife cu amănuntul pentru efectuarea sau primirea unui apel īn roaming reglementat, pentru trimiterea sau primirea unui mesaj SMS īn roaming reglementat şi, respectiv, pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv internet) īn roaming reglementat, care nu trebuie să depăşească anumite valori maxime reglementate de Comisia Europeana şi pe care furnizorii de servicii de telefonie mobilă sunt obligaţi să le pună la dispoziţia utilizatorilor.
Valoarea maximă a Eurotarifului pentru serviciile de apeluri şi, respectiv, a Eurotarifului pentru servicii de mesaje scrise SMS (Eurotarif SMS), precum şi perioadele de aplicare sunt reglementate prin dispoziţiile Regulamentul (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul īn rețelele publice de comunicații mobile īn interiorul Uniunii Europene.  
De la 1 iulie 2015, furnizorii nu pot percepe pentru serviciile utilizate īn roaming reglementat tarife mai mari de 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel și 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS). Pentru serviciile de date (inclusiv accesul la internet), tariful maxim este de 0,20 euro/MB (fără TVA).  

Aplicarea Eurotarifului pentru apeluri ori date sau a Eurotarifului SMS poate fi solicitată īn mod gratuit, īn orice moment, de către orice utilizator al serviciului de roaming dintr-un stat membru al Uniunii Europene, deci şi din Romānia. Solicitarea aplicării Eurotarifului nu implică īncheierea unui abonament suplimentar cu furnizorul sau alte costuri fixe sau recurente, iar aceste tarife pot fi combinate cu orice alte tarife cu amănuntul.

 
De asemenea, īncepānd cu 1 iulie 2009, orice furnizor este obligat să factureze la secundă clienţii serviciului de roaming pentru apelurile primite īn roaming reglementate (cărora li se aplică Eurotariful). Īn cazul apelurilor efectuate īn roaming reglementate (cărora li se aplică Eurotariful) furnizorul poate aplica o perioada iniţiala minimă de tarifare, care să nu depăşească 30 de secunde.
Servicii de date la puncte mobile īn roaming
Atunci cānd călătoriţi īn afara Romāniei, pe lāngă servicii de telefonie şi mesaje scrise scurte (SMS), puteţi utiliza şi servicii de date, precum trimiterea şi primirea de mesaje multimedia, efectuarea şi primirea de apeluri video, verificarea şi transmiterea de e-mailuri, navigarea pe internet sau conectarea la internet prin intermediul telefonului mobil conectat la laptop.
Reglementări cu privire la transparenţă şi mecanisme de garantare pentru serviciile de comunicaţii de date īn roaming
 
Conform reglementarilor īn vigoare, īncepānd cu 1 iulie 2009, īn cazul īn care călătoriţi īntr-un stat membru al Uniunii Europene, trebuie să primiţi de la furnizorul Dvs. un mesaj automat prin care să fiţi anunţat că utilizaţi serviciul de date īn roaming, precum şi informaţii tarifare personalizate de bază privind tarifele aplicabile pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii de date īn roaming reglementate īn statul respectiv, cu excepţia cazului īn care aţi anunţat furnizorul Dvs. că nu doriţi să primiţi astfel de informaţii. Aceste informaţii tarifare de bază personalizate se trimit īn mod gratuit pe telefonul Dvs. mobil sau pe alt dispozitiv, de exemplu printr-un SMS, printr-un e-mail sau printr-o fereastra pop-up pe ecranul calculatorului Dvs., de fiecare dată cānd intraţi īntr-un alt stat membru decāt Romānia şi accesaţi pentru prima oară un serviciu de comunicaţii de date īn roaming reglementat.
 
De asemenea, fiecare furnizor trebuie să acorde clienţilor serviciului de roaming posibilitatea de a primi informaţii privind consumul acumulat, exprimat īn volum sau īn moneda īn care clientul este facturat pentru serviciile de comunicaţii de date īn roaming reglementate.
 
Veţi avea, deci, dreptul de a fi anunţat de furnizor atunci cānd factura Dvs. pentru servicii īn roaming atinge o anumită valoare.
 
Īn acest scop, īncepānd cu data de 1 martie 2010, furnizorii trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor finali unul sau mai multe plafoane financiare maxime pentru perioade de utilizare specificate, cu condiţia informării acestora īn avans cu privire la volumul de date corespunzător. Unul dintre aceste plafoane (plafonul financiar implicit) se situează aproape de valoarea de 50 EUR, fără a o depăşi, pentru cheltuielile de acoperit īntr-o lună de facturare (fără TVA).
 
Ca alternativă, furnizorul din ţara de origine poate să stabilească plafoane exprimate īn volum, cu condiţia informării īn prealabil a clientului cu privire la sumele corespunzătoare respectivelor volume. Unul dintre aceste plafoane (plafonul de volum implicit) corespunde unei sume care nu depăşeşte valoarea de 50 EUR pentru cheltuielile de acoperit īntr-o lună de facturare (fără TVA). Furnizorul din ţara de origine poate oferi alte plafoane clienţilor serviciilor sale de roaming cu limite financiare lunare maxime diferite, acestea putānd fi mai ridicate sau mai scăzute.
 
Plafonul implicit se aplică tuturor clienţilor care nu au optat pentru un alt plafon.
 
 
Recomandări
Activează serviciul de roaming īnainte de plecarea din ţară!
Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preţuri diferite şi există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanţă.
Este bine să vă īntrebaţi furnizorul ce costuri presupune activarea acestui serviciu. Īn funcţie de frecvenţa şi durata utilizării acestui serviciu atunci cānd călătoriţi, analizaţi diferite oferte şi alegeţi planul tarifar care vi se potriveşte cel mai bine.
Atenţie! Dacă aveţi un serviciu de roaming activat şi vă aflaţi īn ţară, dar īn apropiere de graniţa, este posibil ca telefonul să vi se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi să vorbiţi la tarife de roaming, dacă setările telefonului permit acest lucru.
·          Selectaţi manual reţeaua
·          Solicitaţi ca activarea serviciului de roaming să se facă numai la cerere
·          Verificaţi reţeaua īn care se află telefonul īnainte de a utiliza aparatul
Pentru mai multe detalii despre tarifele de roaming, precum şi despre ofertele comerciale pentru serviciile de roaming ale furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile din Romānia, consultați paginile web ale acestora.

 

 
Pagina web a Comisiei Europene dedicata serviciilor de roaming poate fi accesată la adresa: