Comunicate de presă

ANRCTI deschide spre alocare numerele nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social 116000, 116111 si 116123

Astazi, 29 mai 2008, ANRCTI a anuntat deschiderea spre alocare a numerelor nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social 116000, 116111 si 116123.

Prin intermediul acestor numere vor fi oferite urmatoarele servicii: 116000 - linii telefonice de urgenta pentru copii disparuti, 116111 - linii de asistenta telefonica pentru copii si 116123 - linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional. La numarul 116000 se vor prelua apeluri prin care se anunta disparitia unor copii si care vor fi apoi transferate politiei; la acest numar se va oferi īndrumare si sprijin persoanelor īn grija carora se afla copilul disparut si se va sprijini desfasurarea investigatiei pentru localizarea copilului. Prin intermediul numarului 116111 se ofera ajutor copiilor care au nevoie de īngrijire si protectie, punāndu-i īn legatura cu diverse organizatii si resurse; totodata, serviciul ofera copiilor posibilitatea de a-si exprima temerile, de a vorbi despre aspectele care īi afecteaza īn mod direct si de a contacta pe cineva īn caz de urgenta. Serviciul oferit la numarul 116123 va permite apelantului sa beneficieze de o relatie umana adevarata, īn cadrul careia este ascultat fara a fi judecat, numarul oferind sprijin emotional apelantilor care sufera de singuratate, care se afla īntr-o stare de criza psihologica sau care se gāndesc la suicid.

Anunturile privind deschiderea spre alocare precizeaza conditiile generale si specifice de utilizare a acestor numere. Numerele vor fi alocate pe baza punctajului obtinut īn urma completarii grilei de evaluare a cererilor de acordare a licentei de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN). Aceasta grila contine cinci criterii pe baza carora se va face evaluarea: natura serviciului furnizat de solicitant, gradul potential de accesibilitate a serviciului armonizat cu caracter social, experienta solicitantilor īn implementarea numerelor nationale scurte, capacitatea furnizorului de servicii armonizate cu caracter social de a asigura implementarea serviciului pentru care este alocat numarul si de a asigura respectarea conditiilor specifice de utilizare a numarului si termenul de activare a numarului.

Aceste numere pot fi acordate doar unor furnizori de servicii de comunicatii electronice care au īncheiat un antecontract cu un furnizor de serviciu armonizat cu caracter social, care ofera gratuit serviciul alocat numarului solicitat.

Cererile de acordare a LURN pentru aceste numere īn prima etapa de alocare pot fi transmise catre ANRCTI de la data de 2 iunie 2008 pāna la data de 2 iulie 2008. Vor fi analizate doar cererile de acordare a LURN care īndeplinesc toate conditiile privind transmiterea, continutul si forma cererii.

La nivel european, numarul 116000 a fost asignat doar īn sase tari (Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Portugalia). Īn celelalte state membre ale Uniunii Europene, procesul de asignare este īnca īn curs de desfasurare. Numerele 116111 si 116123 au fost deschise spre alocare la nivel european īn cursul acestui an, urmānd a fi implementate īn urma alocarii acestora de catre autoritatile nationale de reglementare.