Comunicate de presă

ANRCTI permite folosirea sistemelor GSM pentru comunicatii la bordul aeronavelor

19.11.2007

 

Astazi, 19 noiembrie 2007, Autoritatea Nationala pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei supune spre consultare publica proiectul de decizie pentru completarea Deciziei presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr.686/2005 pentru aprobarea Procedurii de tarifare si a Listei cuprinzând tarifele de utilizare a spectrului de frecvente radio, datorate anual catre IGCTI.

Proiectul de decizie supus astazi spre consultare publica deschide posibilitatea utilizarii serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor pe parcursul zborului. Acest lucru devine posibil ca urmare a adoptarii Deciziei Comitetului pentru Comunicatii Electronice ECC/DEC/(06)07 privind utilizarea armonizata a sistemelor GSM la bordul avioanelor în benzile de 1710-1785 si 1805-1880 MHz (atribuite pentru sistemul de telefonie celulara DCS 1800), în cadrul reuniunii ECC de la Nicosia, din luna noiembrie a anului 2006.

Utilizarea sistemului GSM la bordul aeronavelor va contribui la cresterea mobilitatii individuale, permitând comunicarea cu familia, partenerii de afaceri sau prietenii si pe parcursul zborului cu avionul, rezolvând astfel problema perioadei când comunicarea era practic imposibila, mai ales în timpul zborurilor mai lungi.

Sistemul presupune existenta la bordul aeronavelor a unei statii de baza la care se conecteaza terminalul mobil, statie care nu permite emisia la puteri mari si care face apoi legatura prin satelit cu retelele terestre de telefonie mobila. Pentru început, serviciile care vor fi disponibile la bordul aeronavelor sunt cele de voce si SMS. Pentru utilizator, sistemul este unul deosebit de usor de folosit, deoarece reprezinta o extindere a serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor si permite folosirea telefonului mobil la fel ca la sol.

Modalitatea de apelare este aceeasi cu cea din roaming – cel care suna trebuie sa formeze codul de tara al celui pe care îl apeleaza, urmat de numarul respectiv de telefon. Tarifarea se va face în functie de acordurile de roaming ale operatorilor autorizati pentru furnizare de servicii de comunicatii mobile la bordul aeronavelor cu operatorii de telefonie mobila din fiecare tara în parte.

La nivel european, au fost înaintate pâna în prezent doua solicitari – din partea AEROMOBILE (Norvegia) si ONAIR (Elvetia), care au obtinut deja autorizatii de functionare în mai multe tari din Uniunea Europeana. Compania Aeromobile a fost autorizata deja de catre ANRCTI pentru furnizarea de servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor în spatiul aerian al României, iar compania ONAIR a depus la ANRCTI documentatia necesara autorizarii.

Licentele de utilizare a spectrului radio pentru acest sistem se vor elibera pentru început cu titlu ocazional, pentru o durata de maximum 6 luni si cu plata în avans. Pâna în momentul de fata, licente ocazionale au fost acordate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, printre care si Belgia, Olanda, Germania, Franta, Italia etc.

Deoarece acest serviciu va fi furnizat în benzi de frecvente acordate deja operatorilor de telefonie mobila, ANRCTI s-a consultat la începutul anului 2007 cu toti operatorii implicati – Vodafone, Orange si Cosmote –, discutând aspectele legate de implementarea sistemului, de acordarea licentelor, precum si despre benzile de frecventa si tariful perceput de catre ANRCTI pentru utilizarea canalelor GSM ce vor fi asignate în acest scop. Prin proiectul de decizie supus consultarii, ANRCTI propune un tarif anual de 9 euro pentru folosirea unui canal GSM asignat la nivel national în scopul utilizarii la bordul aeronavelor.

Proiectul Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei pentru completarea Deciziei presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 686/2005 pentru aprobarea Procedurii de tarifare si a Listei cuprinzând tarifele de utilizare a spectrului radio, datorate anual catre IGCTI poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 20.12.2007, pe adresa sediului central al ANRCTI (B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti) sau direct la registratura ANRCTI, precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro.