Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM lansează o dezbatere publică pe tema evoluției comunicațiilor din Romānia īn perioada 2016-2020

29.09.2015

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică un document care prezintă perspectiva preliminară a Autorității asupra evoluțiilor din sectorul comunicațiilor digitale din Romānia pānă īn anul 2020 și asupra modalităților īn care Autoritatea īși propune să răspundă acestor evoluții.
Inițiativa ANCOM, disponibilă aici, rezumă principalele elemente identificate īn urma unei analize strategice prospective pentru asigurarea funcționării competitive a comunicațiilor digitale din Romānia īn beneficiul utilizatorilor īn perioada 2016-2020. Este vorba de un document de discuție, nu de un proiect de strategie, și reprezintă prima etapă a unui demers de analiză și dialog care vor ajuta Autoritatea să cristalizeze, cu ajutorul tuturor celor interesați de domeniul comunicațiilor, o viziune pentru perioada 2016-2020, dar și să contureze priorități și direcții de acțiune definitorii pentru foaia de parcurs a ANCOM.
ANCOM consideră că, deși īn orizontul de timp supus analizei, cererea de servicii digitale va rămāne neuniformă și profund eterogenă īn Romānia, internetul fix va continua să asigure viteze de invidiat, creșterea internetului mobil, actualmente extensivă, va deveni intensivă, bazată pe creșterea traficului odată cu reducerea tarifelor și cu īmbunătățirea calității, iar frontierele dintre serviciile de comunicații electronice tradiționale și „aplicațiile” sau serviciile „de conținut”, se vor estompa progresiv, generānd noi provocări pentru reglementare.
De asemenea, este de așteptat ca īn Romānia să continue dezvoltarea unor rețele de comunicații performante, care vor īncorpora rapid progresul tehnologic și vor tinde spre rețele IP, iar garantarea net neutrality va permite inovarea și dezvoltarea unor noi modele de afaceri, īn beneficiul utilizatorilor.
Prioritățile strategice identificate de inițiativa ANCOM sunt: promovarea competitivității rețelelor, maximizarea disponibilității serviciilor și capitalizarea beneficiilor rețelelor IP. Pentru materializarea acestora, ANCOM a identificat, preliminar, o multitudine de acțiuni, măsuri și direcții de acțiune posibile, detaliate īn documentul supus consultării.
Consultarea publică pe marginea acestui document se va derula īn perioada 29 septembrie – 3 noiembrie 2015, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Contribuțiile rezultate din acest amplu exercițiu de consultare publică vor fi prezentate și discutate īntr-un eveniment public īn data de 17 noiembrie 2015. Īnregistrările pentru participarea la acest eveniment se pot face aici pānă la data de 3 noiembrie 2015. Numărul de locuri este limitat, acestea urmānd a fi ocupate īn ordinea īnregistrării.
Demersul de analiză strategică al ANCOM va continua cu un document de poziție, care va fi consultat public īn trimestrul I 2016, permițānd astfel finalizarea unui document de strategie īn prima jumătate a anului 2016.