Comunicate de presă

ANCOM emite avizul pentru Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii Netcity

30.05.2013

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a emis astăzi avizul privind condiţiile tehnice şi economice īn care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice la Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii „Netcity”, condiţionat de implementarea anumitor măsuri. Aceste măsuri au fost propuse avānd īn vedere că analiza efectuată de ANCOM a relevat că ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu īntruneşte cerinţele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate.
Avizul stabileşte un termen de 4 lunipentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate de Autoritate īn cuprinsul Ofertei cadru generale şi al Contractelor Cadru pentru acces la reţeaua Netcity.
Astfel, pentru a īndeplini obligaţia de nediscriminare, este necesară publicarea unei oferte de referinţă pentru accesul la infrastructură care va conţine cel puţin elementele specificate de ANCOM. De asemenea, este necesar să se elimine restricţiile privitoare la instalarea unui singur tip de mediu fizic (fibra optică) īn tubete şi să se stabilească īn mod clar faptul că accesul poate fi refuzat doar īn baza unor criterii obiective. Oferta nu trebuie să conţină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziţioneze servicii de care nu au nevoie şi pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, īnchirierea a minim două tubete pe o perioadă de minim cinci ani sau condiţionarea furnizării serviciilor de acces de achiziţionarea şi plata serviciului de supraveghere a instalării.
Pentru ca tarifele serviciilor de acces la infrastructura Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite īn vederea furnizării serviciilor de acces, este necesară fundamentarea tarifelor īn funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat īn conformitate cu un set minim de criterii. ANCOM a stabilit un termen maxim de şase luni pentru realizarea acestui model de calculaţie a costurilor şi comunicarea sa către Autoritate. Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi pānă la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi:
·       85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de īnchiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate pānă acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”;
·       22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de īnchiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate pānă acum de Netcity Telecom sub denumirea de „branşament FTTB”.
De asemenea, īndeplinirea cerinţelor legale de nediscriminare şi proporţionalitate implică practicarea unui singur tip de contract pentru aceeaşi categorie de servicii, indiferent de etapa de dezvoltare a proiectului.
Totodată, trebuiestabiliţi indicatori de performanţă pentru serviciile de acces la infrastructura Netcity, printre care un termen maxim de negociere şi īncheiere a contractelor pentru serviciile de acces la canalizaţie (două luni), un termen maxim de procesare/confirmare a comenzii (maxim două zile lucrătoare de la transmiterea comenzii), un termen maxim de punere la dispoziţie a serviciului comandat (maxim patru zile lucrătoare de la transmiterea comenzii) şi termene maxime de remediere a deranjamentelor pentru toate tipurile de servicii de acces furnizate.
Măsurile cuprinse īn acest aviz urmăresc să asigure realizarea accesului deschis la infrastructura metropolitană al furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice īn condiţii nediscriminatorii, proporţionale şi obiective, īn vederea dezvoltării unei concurenţe sustenabile la nivelul pieţelor cu amănuntul, asigurānd astfel furnizarea de servicii competitive, īn beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice din capitală.