Comunicate de presă

Īncepānd de astăzi, un număr de telefon se poate porta īn 3 zile

03.09.2012

 

Decizia ANCOM privind modificarea condiţiilor tehnice şi comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat īn vigoare la data de 2 septembrie. Īncepānd cu această dată, termenul de activare a unui număr portat va fi de maxim o zi lucrătoare, aşa cum prevăd normele europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare.
Decizia ANCOM reduce termenele īn care furnizorii au obligaţia să realizeze activităţile specifice asociate diferitelor faze ale procesului de portare. Astfel, termenul īn care furnizorul donor trebuie să răspundă unei cereri de portare se reduce de la 4 zile lucrătoare la o singură zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea să fie realizată mai rapid, chiar şi īn cazurile īn care furnizorul donor identifică probleme la completarea cererii şi este necesară reintroducerea acesteia.
După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon īn cel mult o zi lucrătoare. Durata maximă potenţială de īntrerupere a serviciului īn cursul procesului de portare se reduce la 4 ore īn loc de 5 ore (īn cazul portării numerelor de telefonie fixă) şi la 3 ore īn loc de 4 ore (īn cazul portării numerelor de telefonie mobilă). Īn practică, durata īntreruperii serviciului este mai mică, media pe semestrul I din 2012 fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe şi 30 de minute pentru numerele mobile.
Īn cazurile īn care utilizatorul final şi furnizorul acceptor stabilesc de comun acord o anumită dată la care să fie realizată portarea, durata īntregului proces poate fi mai mare de trei zile, ţinānd cont de anumite circumstanţe specifice (corelarea realizării portării cu data la care expiră contractul cu furnizorul donor, instalarea de infrastructură de acces etc.). Pentru a răspunde acestor cerinţe, sistemul informatic utilizat pentru gestionarea proceselor de portare este unul flexibil.
Īn acelaşi timp, abonaţii vor avea posibilitatea de a refuza asignarea de către furnizorul acceptor a unui număr de telefon cu caracter provizoriu, spre a fi utilizat pānă la momentul realizării portării. Īn situaţia īn care abonaţii decid să accepte un număr provizoriu, această decizie prevede expres dreptul de a alege, īn mod real, īntre continuarea sau nu a relaţiilor contractuale cu furnizorul acceptor, īn eventualitatea īn care procesul de portare nu se finalizează, respectiv de a fi informaţi, īn mod corespunzător, asupra consecinţelor alegerii lor.
Totodată, furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice le-au fost impuse obligaţii suplimentare pentru evitarea portărilor abuzive.
Īn perioada 15 septembrie - 15 noiembrie 2012, ANCOM va derula o campanie de informare prin radio şi internet pentru a creşte numărul utilizatorilor de telefonie care cunosc existenţa şi semnificaţia semnalului sonor pe care apelantul īl aude atunci cānd apelează un număr de telefon portat. Semnalul sonor va fi mediatizat prin spoturi radio, bannere pe internet şi prin intermediul site-ului www.portabilitate.ro.
Īn plus, īn cadrul campaniei, ANCOM va pune la dispoziţia utilizatorilor site-ului de socializare facebook.com o aplicaţie prin care orice utilizator care şi-a portat numărul īşi poate anunţa prietenii că şi-a schimbat operatorul de telefonie.
Situaţia actuală a numerelor portate
De la lansarea portabilităţii īn 21 octombrie 2008 şi pānă la īnceputul lunii august 2012, numărul de portări a depăşit cifra de 800.000. Proporţia īntre numerele fixe şi cele mobile portate s-a menţinut relativ constantă, 68% din totalul numerelor portate, adică peste 550.000, fiind numere de telefonie mobilă. Pānă la data de 31 iulie 2012 s-au portat 813.582 numere de telefon, dintre care 553.154 numere de telefonie mobilă şi 260.428 numere de telefonie fixă.
Īn anul 2012, pānă īn prezent, au fost portate īn total 136.187 de numere, dintre care 96.820 au fost numere de telefonie mobilă şi 39.367 au fost numere de telefonie fixă (o medie lunară de 19.455 de portări). Anul acesta, cele mai multe portări au fost īnregistrate īn luna ianuarie (27.823 numere).
Mai multe informaţii despre portabilitatea numerelor de telefon īn Romānia sunt disponibile pe www.portabilitate.ro.