Comunicate de presă

Netograf.ro - Viteza medie de download date internet fix, īn creștere cu peste 70%

29.06.2017

 

 

Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din Romānia generate de Netograf.ro aplicația ANCOM pentru testarea calității serviciului de internet īn anul 2016 romānii au experimentat viteze medii reale naționale de 95 Mbps download date internet fix, respectiv 26 Mbps pentru download date internet mobil. Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2016.

 
Viteze de download internet fix pe județe
Măsurătorile Netograf.ro arată că viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a īnregistrat īn anul 2016 valori situate īntre 48,37 Mbps (īn județul Harghita) și 117,96 Mbps (īn Ilfov).
Media națională – download internet fix și mobil
Testele efectuate pe www.netograf.roarată căīn anul 2016 vitezele medii de download au crescut comparativ cu anul 2015, atāt pentru internet fix, cāt și mobil. Astfel, viteza medie de download date internet fix a crescut cu 78,4%, de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (142,45 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 48,99 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). Totodată, viteza medie de download date internet mobil a crescut cu 34,7%, de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps (32,98 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor și 22,93 Mbps pentru conexiunile de tip indoor).
Creșterea vitezelor medii de download experimentate de utilizatorii romāni vine pe fondul īmbunătățirilor operate la nivelul rețelelor de acces, atāt pe segmentul de internet fix – unde se constată o creștere a numărului conexiunilor care permit viteze mari (>30Mbps) și foarte mari (>100Mbps), cāt și pe cel de internet mobil – unde numărul de conexiuni pe tehnologie 4G s-a dublat īn 2016, comparativ cu anul 2015.
Cum sunt generate statisticile Netograf.ro
Statisticile pentru internet fix și mobil īn anul 2016 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 182.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din Romānia. ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-și testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ 3 ori mai mici decāt cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacității limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maxim 300 Mbps). Īn plus, īn cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influențată negativ de distanța față de emițătorul/routerul wireless și de existența unor obstacole īntre terminal și emițător. Mai multe detalii despre modalitatea de generare a statisticilor Netograf sunt disponibile aici.
Despre Netograf.ro
Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romānia un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurāndu-se īn raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din Romānia) și gratuit