Comunicate de presă

ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS privind serviciile de roaming īn SEE

02.07.2018
 
ANCOM a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, īn plus fața de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming īn Uniunea Europeana, dar și īn Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Conform reglementarilor europene, operatorii mobili care nu sunt īn masura sa susțina comercial „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, īn urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, īn plus fața de tarifele naționale.
Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate īn aceasta zona și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consuma servicii de roaming īn SEE īncepānd cu 1 iulie 2018, pentru o perioada de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizata īn roaming īn SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).
 
Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS

 

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decāt cele reglementate anul trecut, avānd urmatoarele valori (fara TVA):

a) 0,0208 Euro/minut, pentru apelurile efectuate (fața de 0,031 Euro/minut īn 2017);
b) 0,0091 Euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mica stabilita la nivel european de la data aplicarii (fața de 0,0108 Euro/minut īn 2017);
c) 2,97 Euro/GB (0,00297 Euro/MB) (fața de 6,37 Euro/GB īn 2017 pentru consumul de date efectuat īntre 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat īntre 1 ianuarie - 30 iunie 2018).
Pentru apelurile efectuate īn roaming īn SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa, īn limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri īn afara rețelei plus suprataxa, dupa epuizarea minutelor naționale incluse.   
Pentru apelurile primite īn roaming īn SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa.
Pentru datele consumate īn roaming īn SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul MB, numai suprataxa.  
RCS&RDS poate īn continuare sa stabileasca o politica de utilizare rezonabila a resurselor de roaming īn SEE, caz īn care devin aplicabile reglementarile mecanismului „Roam like at home” - detalii aici (punctul 7).     
 
Condiții de suprataxare „Roam like at home”
 
Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt īn masura sa susțina comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piața naționala, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, īn urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, īn plus fața de tarifele naționale.
Din partea operatorilor prezenți pe piața din Romānia, ANCOM a primit pāna acum doua astfel de cereri din partea RDS&RCS, īn 2017 și īn luna mai a acestui an.
Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa īși recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming īn SEE, fara a fi afectate condițiile īn care operatorul furnizeaza servicii mobile pe piața din Romānia.
Autorizarea ANCOM este valabila 12 luni și poate fi consultata aici
ANCOM va monitoriza RCS&RDS īn tot acest interval, astfel īncāt operatorul sa nu depașeasca nivelul suprataxelor autorizate și sa nu recupereze mai mult decāt costurile furnizarii serviciilor de roaming īn SEE.